• 6

10 najmlađih lidera zemalja na svetu: Među njima 2 žene, a za neke nikada niste čuli

Čini se da je u politici najzad došlo vreme za mlade lidere

  • 6

U 34. godini Sana Marin iz Finske uskoro će postati najmađa premijerka na svetu nakon što je Socijal-demokratska partija izabrala da preuzme vođstvo nakon ostavke premijera Anti Rinea. U poslednjih nekoliko godina veliki broj mladih političara došao je na vodeća mesta u svojim državama.

Ovo je trenutno 10 najmlađih lidera na svetu:

10. Andora - Havijer Espot Zamora (40)

Zamora je rođen 30. oktobra 1979. godine je u maju ove godine postao premijer Andore, sićušne, nezavisne kneževine u planinama Pirineja između Francuske i Španije. Andora je šesta najmanja evropska nacija i ima oko 77.000 stanovnika.

Xavier Espot Zamora

Foto: Wikimedia/Flickr/Estonian Foreign Ministry

Pre nego što je postao premijer, Zamora je bio ministar pravde. Pravo je završio u Barseloni.

9. Kostarika - Karlos Alvarado Kesada (39)

Alvarado je rođen 14. januara 1980., a na predsedničkim izborima pobedio je u aprilu 2018. Napredni političar rekao je da je odlučio da se bori za prvo mesto nakon što je video da se zapadne demokratije suočavaju sa populističkim ili fundamentalističkim pokretima.

Carlos Alvarado Le Chateu

Foto: Wikimedia/MadriCR

U svojim mlađim godinama završio je master u Britaniji, pevao je u koledž rok grupi Dramatika, a tri godine je radio za jednu firmu u Panami. Radio je sportskom centru za klađenje i objavio četiri knjige.

8. Butan - Džigme Hesar Namgjel Vangčuk (39)

Džigme Hesar Namgjel Vangčuk rođen je 21. februara 1980. u Butanu i peti je Kralj zmaja Butana, i direktni potomak dinastije Vangčuk. Postao je kralj 9. decembra 2006, a zvanično je krunisan 6. novembra 2008. godine.

Wedding of Jigme Khesar Namgyel Wangchuck and Jetsun Pema

Kralj Butana i njegova lepa kraljica tokom njihovog venčanja. Foto: Wikipedia/bhutanandpartners.org

Vlast je preuzeo u 26. godini kada je njegov otac abdicirao. Studirao je u SAD i  pohađao koledž Magdalena u Okfordu, pre nego što se vratio u Butan.

Rekao je da je jedan od ciljeva njegove vladavine jačanje demokratije u zemlji.

7. Katar - Tamim bin Hamad Al Tani (39)

Tamim bin Hamad Al Tani rođen je 3. juna 1980. godine. Imao je 33 godine kada je preuzeo funkciju Emira iz Katara, nakon što je njegov otac odstupio sa vlasti.

Tamim bin Hamad Al Thani

Foto: Wikimedia/Flickr/Presidencia de la República Mexicana

6. Haiti - Fric Vilijam Majkl (39)

Majkl je rođen 23. jula 1980. godine i na mestu je premijera Haitija od jula 2019. Malo šta se zna o Majklu, koji je radio u ministrarstvu ekonomije i finansija, kada je u julu postavljen za premijera.

Fritz William Michel

Foto: Profimedia/Chandan Khanna/AFP

5. Novi Zeland - Džasinda Ardern (39)

Džasinda Ardern je rođena 26. jula 1980. Postala je premijerka Novog Zelanda u oktobru 2017. godine nakon tesne borbe.

Izuzetno se brzo popela u redovima novozelandske politike, preuzevši najvišu funkciju u zemlji manje od godinu dana nakon ulaska u parlament.

Clarke Gayford, Jacinda Ardern

Foto: Getty Images

Otkako je preuzela funkciju vođe, dobila je aplauze zbog otvorenog protivljena seksizmu i rasizmu, brzo je zabranila poluautomatske puške posle pucnjave u dve džamije na Novom Zelandu, a tokom mandata rodila je i ćerku.

4. El Salvador - Najib Bukele (38)

Bukele je rođen 24. jula 1981. godine. Bivši biznismen i gradonačelnik San Salvadora lako je pobedio na izborima u februaru 2019., a zakletvu na mesto predsednika položio je u junu.

Nayib Bukele, predsednik El Salvadora

Foto: Tanjug/AP Photo/Kevin Hagen

Bukele, koji ima 1,2 miliona pratilaca na Tviteru, strastveni je korisnik društvenih medija.

3. Severna Koreja - Kim Džong Un (35)

Kim Džong Un rođen je 8. januara 1983. Vrhovni vođa Severne Koreje većinu svog života drži vlast i preuzeo je kontrolu nad pustinjskim kraljevstvom 2011. godine, kada je imao 30 godina.

Ljubitelj košarke koji se školovao u privatnoj školi u Švajcarskoj, Kim je imao drugačiji život za razliku od bilo kog drugog svetskog lidera.

Kim Džong Un na konju

Foto: Tanjug/AP

Njegove nuklearne ambicije i opasna retorika dovele su ga na visoko mesto na svetskoj sceni. I o njegovom životu se malo zna i dosta nagađa, a poznato je da je oženjen.

U svojoj zemlji važi za vođu kulta, koji je samo nastavio diktaturu svog oca i dede.

2. Ukrajina - Oleksij Hončurak (35)

Hončurak je rođen 7. jula 1984. Imao je samo tri meseca iskustva rada u vladi kada je u avgustu 2019. godine postao najmlađi premijer ikada u zemlji.

Advokat je u maju postavljen za zamenika šefa kancelarije predsednika Vladimira Zelenskog. Pre toga, vodio je nevladinu organizaciju koja se fokusirala na reforme i bio savetnik u Ministarstvu ekologije.

Oleksiy Honcharuk

Foto: Tanjug/AP

Sam Zelenski ima 41 godinu.

1. Finska - Sana Marin (34)

Sana Marin rođena je 16. novembra 1985. godine. Zakletvu na mestu najmlađeg premijera u zemlji položiće ove nedelje, čime će postati i najmlađa liderka na svetu.

Dosadašnju ministarku saobraćaja odabrala je njena Socijal-demokratska partija da preuzme kormilo kada sa mesta premijera ode Anti Rine.

Sana Marin

Foto: Tanjug/AP

Marin će predvoditi koaliciju levog centra koju čini pet partije, na čelu svih nalaze se žene.

U istoriju Finske ući će i kao najmlađa premijerka u zemlji, a Marin je do sada tek treća po redu premijerka ove zemlje.

Video: Kim Džong Un na belom konju se probija kroz svetu planinu i smetove

(A.M.)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima