• 8

"Da beba Isus dođe na Maltu, vratili bi je": Građani besni zbog iseljavanja Srba, oglasila se Crkva

Kako su naveli mediji na Malti, 22 dece bi trebalo da bude iseljeno sa tog ostrva. Razlog je što roditelji ne zarađuju dovoljno, pa tako ne ispunjavaju zakonski uslov za dobijanje boravišne dozvole

  • 8

Nadbiskup Čarls Skikluna i tenor Džozef Kaledža samo su neki od javnih ličnosti na Malti koji su pozvali zvaničnike da zaustave iseljenje dece. Njih 22, među kojima su i deca prodica iz Srbije, nemaju pravo više da borave na Malti.

Razlog je što roditelji ne zarađuju dovoljno, pa tako ne ispunjavaju zakonski uslov za dobijanje boravišne dozvole. Uglavnom je reč o porodicama koje potiču iz država koje nisu članice EU.

Prema propisima, ovi stanovnici moraju da zarade 19.000 evra godišnje, kao i dodatnih 3.800 evra za svako dete. U to se ne računaju bonusi ili prekovremeni rad, a među decom kojoj navodno preti iseljavanje neka su stara svega dve godine.

Nadbiskup Skikluna je na Tviteru apelovao na sve parohije, verske kongregacije i katoličke grupe da razmotre "usvajanje" jednog ili više deteta, garantujući njihovo finansiranje, ukoliko to bude potrebno.

Dodao je i da svi zainteresovani mogu da doniraju novac označavajući da je to za "22 dece migranata".

Kako prenose malteški mediji, nadbiskup je u kontaktu sa vlastima u vezi sa ovim slučajem i navodno je ponudio pomoć crkve.

Takođe, i tenor Džozef Kaledža naveo je na Tviteru da je ovaj slučaj "krajnje smešan".

- Spreman sam da doprinesem da se reši ovaj, kako se čini, birokratski problem. Ko je spreman da mi se pridruži - napisao je on.

On je za "Tajms of Malta" rekao da je da će dati lični doprinos.

Srbi koji žive na Malti navode da se ovaj problem tiče većinom Srba.

- U stalnom smo kontaktu i nadamo se da će se rešiti ovo pitanje, ne samo za Srbe, već i za sve druge zajednice koje se suočavaju sa istim problemom, ali se boje da govore - saopšteno je iz Zajednice Srba na Malti.

Entoni Gat, direktor humanitarne organizacije naveo je da je ovaj slučaj "sramotan".

- Prvo je roditeljima sa ovom decom dozvoljeno da se nasele kako bi doprineli našoj ekonomiji, a zatim se od njih traži da napuste ili da se odvoje od svoje dece jer mi želimo samo ono što oni mogu da nam daju - naveo je on.

Dodao je da je tačno da je Malta prenaseljena i da ovo nameće pritisak na maltešku infrastruktur, ali kako kaže, nehumano je pustiti porodicu da se smesti da bi je samo nekoliko godina kasnije odbacili.

Poslanica Roberta Metsola takođe je vladinu politiku označila sramotnom.

- U jednom od svojih poslednjih činova u politici, osramoćen Džozef Muskat, pretvara se da je "progresivan" i pokušava da izbaci 22 dece sa Malte, nekoliko dana pre Božića, jer još ne mogu da priušte sebi naš pasoš po ceni koju je on nametnuo - navela je ona.

Na listu kritičara upisali su se i brojni građani.

- Da beba Isus dođe na Maltu 2019. godine umesto u Egipat, verovatno bi bio poslat kući jer njegov tata ne zarađuje dovoljno - naveo je jedan korisnik.

(N. Z.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😁😀☺️

    U cemu je problem?Imaju pravo da uredjuju svoju kucu kako oni hoce.Svaka cast postoji I izreka : SIROTINJO I BOGU SI TESKA

  • Sponzoruša

    Ostaće mi samo u Srbiji šansa da se udam

  • 🐴

    Dobar dan rođaci

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima