≫ 

Ministarstvo zatražilo hitno obaveštenje o propisima na Malti: "Dobili smo žalbe, tražimo odlaganje"

Ministarstvo spoljnih poslova je od nadležnih malteških organa zatražilo hitno obaveštenje o propisima  kojima je regulisan boravak na Malti, kao i o proceduri neophodnoj za regulisanje ovih pitanja, te informacije o eventualnim mogućnostima za prevazilaženje nastalih problema

  • 11
Zastava malta Srbija Foto: Pixabay

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije oglasilo se povodom navoda da će deca iz Srbije čiji roditelji rade na Malti, a ne zarađuju dovoljno, da budu iseljena. Kako je Ministarstvo navelo u saopštenju, sve učestalije su žalbe naših državljana koji borave i rade u Republici Malti.

Ministarstvo spoljnih poslova je preko Ambasade Republike Srbije u Rimu, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva Maltu, upoznato sa sve učestalijim žalbama naših državljana koji borave i rade u Republici Malti, na tretman porodica sa maloletnom decom "zbog nedovoljnih prihoda na godišnjem nivou". Reč je o unutrašnjim propisima Malte koji se odnose na državljane svih država koje nisu članice EU, a koji su u nadležnosti organa zaduženog za izdavanje boravišnih dozvola – Identity Malta - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova je od nadležnih malteških organa zatražilo hitno obaveštenje o propisima kojima je regulisan boravak na Malti, kao i o proceduri neophodnoj za regulisanje ovih pitanja, te informacije o eventualnim mogućnostima za prevazilaženje nastalih problema.

Kako se navodi, imajući u vidu kompleksnost ovog pitanja, Ministarstvo spoljnih poslova je ranije već iniciralo konzularne konsultacije sa Maltom kako bi se ovo, ali i druga pitanja, sa malteškom stranom razmotrila i pronašlo rešenje. Ova inicijativa je prihvaćena, pa su konzularne konsultacije zakazane za 27. januar 2020. godine.

- Ministarstvo spoljnih poslova je uputilo molbu malteškim organima vlasti da razmotre mogućnost odlaganja donošenja odluka u vezi sa ovim pitanjima do obavljanja konzularnih konsultacija i rešavanja problema. Na rešavanju ovog pitanja angažovan je i počasni konzul Republike Srbije na Malti - dodaje se u saopštenju.

Da podsetimo, dvadeset dvoje dece, među kojima su i deca porodica iz Srbije, nemaju pravo više da borave na Malti. Razlog je što roditelji ne zarađuju dovoljno, pa tako ne ispunjavaju zakonski uslov za dobijanje boravišne dozvole. Uglavnom je reč o porodicama koje potiču iz država koje nisu članice EU.

Zbog toga su se oglasile brojne ličnosti iz javnog života Malte, koje tvrde da su razlozi "smešni" i da je ova odluka sramotna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stepa

    16. decembar 2019 | 13:47

    Ne razumem u cemu je problem?Ako si gost u stranoj zemlji,koja te je prihvatila i omogucila da zivis i boravis u njoj onda imas obaveze koje ta zemlja propisuje i moras ih postovati.Ako to ne mozes ispostovati ili ne zelis idi tamo gde ti je bolje.Jednostavno!

  • Dach

    16. decembar 2019 | 14:00

    Kakvo bre obaveštenje??? Zna se kako većina tamo funkcioniše, dobijaju minimalac a ostalo na ruke. Tako je država zakinuta za porez od kog se deci tih istih plaća dečiji dodatak, lečenje i školovanje. Pa šta bi oni, da rade u tuđoj državi, ne plaćaju toj istoj državi porez a da sve imaju? Pa rođaci, nije vam to Balkan! Dakle, kažite kako stvarno jeste, varate državu i vi i poslodavac, i sad vas ta ista država pritiska ili da uđete u legalne tokove ili da se vratite odakle ste došli.

  • febo

    16. decembar 2019 | 13:54

    nece ljudi strance na socijali,sta je to nerazumljivo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA