Suspendovao ustav, preživeo atentate: Ko je bivši predsednik Pakistana koji je osuđen na smrt?

Početkom decembra javio se iz bolnice u Dubaiju i rekao da suđenje za izdaju nije fer, jer je ceo život služio svojoj zemlji

  • 1
Pervez Mušaraf Pakistan Foto: Tanjug/AP

Bivši predsednik Pakistana Pervez Mušaraf osuđen je na smrtnu kaznu zbog veleizdaje. On je pokušao da suspenduje Ustav kako bi uveo vanredno stanje i produžio svoj mandat, ali nakon gubitka na izborima, pobegao je iz zemlje i trenutno se nalazi u Dubaiju. Suđeno mu je u odsustvu, a kako će biti izvršena presuda, ostaje da se vidi.

Nakon što je došao na vlast nakon državnog udara 1999., preživeo je brojne pokušaje atentata i našao se na prvoj liniji borbe između militantnih islamista i zapada.

Međutim, 2008. godine pretrpeo je poraz na biralištima i optužen je da je protivpravno suspendovao Ustav kako bi nametnuo vanredno stanje.

Sada, 20 godina od uspona na vlast, osuđen je na smrtnu kaznu nakon što je proglašen krivim za izdaju, piše BBC.

Pervez Mušaraf rođen je u Nju Delhiju 11. avgusta 1943. godine od roditelja koji govore urdu. Oni su imigrirali u Pakistan nakon podele indijskog potkontinenta 1947.

Nakon duge karijere u vojsci, postao je načelnik štaba 1998. godine pod tadašnjim premijerom Navazom Šarifom, pre nego što je sledeće godine dramatično srušio svoju izabranu vladu.

Njegovo imenovanje bilo je kockanje za Šarifa, koji ga je izabrao među još većim generalima jer je želeo da vrši kontrolu nad vojskom.

Pervez Mušaraf Pakistan Foto: Tanjug/AP

Popuralnost premijera Šarifa je u to vreme opadala usled ekonomskog pada i kontroverznih reformi, kao i zbog krize u Kašmiru. Pakistan je te godine osramotio neuspeli pokušaj zauzimanja teritorije u Kašmiru, a vojska nije bila voljna da preuzme svu krivicu.

Kada je Šarif krenuo da zameni generala Mušarafa, njegov vojni načelnik ga je nadmašio, primetivši šansu da preuzme vlast zahvaljujući vojsci koja stoji iza njega.

Međutim, njegova odluka da podrži "rat protiv terorizma" predsednika Džordža V. Buša 2001. godine, posle napada 11. septembra, neizbežno je značila da će se on sukobiti sa militantima koji su simpatični i talibanima i Al Kaidi.

Predsednika su često opisivali kao da hoda po kanapu dok je pokušavao da uravnoteži pritisak SAD da sruši ekstremizam u Pakistanu i zahteve sve glasnijeg i antiameričkog islamističkog okruga.

Mušaraf je često bio optuživan od strane NATO i vlade Avganistana kako ne radi dovoljno da zaustavi kretanje militanata koji su simpatični Al Kaidi i talibanima iz plemenskih područja Pakistana u Avganistan.

Njegova vlast dovedena je i u pitanje kada je otkriveno da Osama Bin Laden, lider Al Kaide, godinama živi u Pakistanu nedaleko od vojne akademije. Mušaraf je negirao da zna išta o ovome.

Pad sa vlasti

Vreme na vlasti generala Mušarafa obeležile su i borbe sa pravosuđem, uključujući dugotrajne sporove zbog njegove iskazane želje da ostane šef vojske dok je istovremeno i predsednik.

U 2007. godini otpustio je glavnu tužiteljku Iftikar Muhamad Čaudri, pokrenuvši proteste širom zemlje.

Nekoliko meseci kasnije naredio je krvavu opsadu Islamabadove Crvene džamije sa susednom islamskom školom, što je dovelo do smrti više od 100 ljudi. Sveštenici i studenti džamije optuženi su za vođenje sve agresivnije kampanje za nametanje stroge interpretacije šerijatskog zakona u pakistanskom glavnom gradu.

Ogorčenje zbog toga ​dovelo je do stvaranja pakistanskih talibana i kampanje bombardovanja i napada koji su ostavili hiljade mrtvih.

Kada se Navaz Šarif vratio iz egzila krajem 2007. to je bio početak kraja Mušarafove ere.

Bivši general pokušao je da produži svoj mandat nametanjem vanredne situacije, ali u februaru 2008. njegova stranka je izgubila parlamentarne izbore. Šest meseci kasnije podneo je ostavku kako bi izbegao impičment i napustio zemlju.

Živeći u Londonu i Dubaiju, veruje se da je bivši predsednik zaradio stotine hiljada dolara na svetskim predavanjima. Međutim, nikada nije krio da mu je glavna ambicija da se vrati na vlast u rođenoj zemlji.

U martu 2013. godine iznenada se vratio u Pakistan da bi učestvovao na izborima, ali to se završilo poniženjem i hapšenjem.

Pokrenuti su i sudski procesi, uključujući i optužbe da nije pružio adekvatnu zaštitu sigurnost Benaziru Buto, čije je ubistvo od strane talibana 2007. šokiralo Pakistan i svet.

Istraga Ujedinjenih nacija za ubistvo iz 2010. godine optužila je vladu generala Mušarafa za "nameran neuspeh" da zaštiti bivšeg premijera. Iste godine optužen je za izdaju zbog odluke da suspenduje ustav 2007. godine.

Međutim, njegovo suđenje nikada nije bilo lako u zemlji gde je vojska vladala i dalje se snažno drži. Zato je vlada odlučila da osnuje specijalni sud za suđenje bivšem vojnom vođi.

Trebalo je pet godina da sudije u slučaju donesu presudu: general Mušaraf je kriv i osuđen je na smrtnu kaznu. Šta to znači, ostaje da se vidi.

Nakon što je 2016. godine ukinuta zabrana putovanja zbog medicinskih razloga, on je ponovo napustio zemlju i od tada živi u Dubaiju, piše BBC.

Pojavljivanje na TV-u iz bolnice u Dubaiju

Početkom decembra kontroverzni lider javio se u program TV iz bolničkog kreveta u Dubaiju. Tom prilikom rekao je da je njegovo suđenje za izdaju nefer.

- Služio sam Pakistanu ceo svoj život i sada mi se sudi zbog izdaje. Vodio sam ratove za Pakistan i služio svojoj zemlji 10 godina - rekao je on iz bolnice.

Tom prilikom pozvao je sud iz Pakistana da uzme njegovu izjavi iz bolnice i utvrdi u kakvom je zdravstvenom stanju.

- Nadam se da ću dobiti pravdu - rekao je Mušaraf.

(A.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    17. decembar 2019 | 21:35

    Ovi diktatori su svi isti bolesnici... Ništa ne nauče od svojih prethodnika... Čaušeskua i sličnih...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA