≫ 

Pobeda na Malti: Srpska deca ostaju sa roditeljima

Premijer Malte održao je jutros sastanak sa ministrima koji su uključeni u rešavanje ovog problema i doneta je odluka o izuzeću

  • 14
Zastava malta Srbija Foto: Pixabay

Dvadeset dva deteta srpskih državljana na Malti, kojima je pretio progon, ostaće na ostrvu. Premijer Malte je održao je jutros sastanak sa ministrima koji su uključeni u rešavanje ovog problema i doneta je odluka o izuzeću.

Nakon velikog pritiska javnosti, medija i srpske zajednice na Malti, došlo je do preokreta u priči o 22 deteta iz Srbije, kojima je pretio progon zbog nedovoljnih zarada roditelja. Kako javlja RTS, 22 deteta državljana iz Srbije dobiće boravišne dozvole i ostati na Malti.

Podsetimo, sudbina srpske dece na Malti dirnula je mnoge javne ličnosti te zemlje koje su pokrenule akciju za finansijsku pomoć porodicama iz Srbije i drugih zemalja van EU, a kako bi njihova deca legalno ostala na Malti sa roditeljima posle odluke o proterivanju.

Srbi koji rade i žive na Malti danima su drhtali zbog pretnji da će biti na silu razdvojeni od svoje dece pošto su, odlukom malteškog imigracionog odeljenja, 22 deteta bila proglašena „ilegalnim migrantima“ nakon odbijanja zahteva za boravišnu dozvolu u toj državi.

- Roditelji su očajni i uznemireni ovom nerazumnom i nepravednom odlukom - rekla je Maja Brown Blagojević iz odbora Zajednice Srba na Malti.

Ona je istakla da Agencija nadležna za državljanstvo i boravak već duže vreme sprovodi ovako drakonske mere, ne pridržavajući se direktive Evropske unije, koja uključuje pravo na ujedinjenje porodice, a prema kojoj se predviđeni prihodi na godišnjem novou obračunavaju na osnovu minimalne godišnje zarade.

- Malteške vlasti sada insistiraju na srednjem godišnjem prihodu, u odnosu na raspon plata na godišnjem nivou – objasnila je Blagojevićeva za "Pink.rs".

Malta, evri Srpske porodice sa decom teraju sa Malte, jer roditelji ne zarađuju preko 20.000 evra godišnje Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Kaže da je odlukom obuhvaćeno mnogo dece različite starosne dobi i da su neka od njih na Malti i rođena, te bi za njih preseljenje predstavljalo veliki problem. Tu su, kaže, i deca koja su već nekoliko godina na Malti, gde pohađaju školu, imaju prijatelje i gde su se socijalizovali.

- Za sve njih ovo je šok i trauma – kaže Blagojevićeva.

Ona kaže da su roditelji izvršili pritisak na organe vlasti, a ova inicijativa rezultirala je opštom akcijom na lokalnom planu, u koju su se uključili mnogi ljudi dobre volje, pa i civilne organizacije i asocijacije.

- Začuđeni smo politikom ove institucije, jer se očigledno primenjuju dvostruki aršini: jedan kriterijum za građane trećih zemalja, a drugi za građane Evropske unije. Ukoliko minimalna plata nije dovoljna za izdržavanje malteških, odnosno evropskih porodica, kako je moguće da se ovaj princip uopšte primenjuje? Možda je pogrešna granica minimalnih primanja ili treba revidirati ceo pristup – rekla je Blagojevićeva.

Prema podzakonskim aktima, kako kaže, malteška vlada odlučila je da primenjuje princip srednjih godišnjih prihoda.

- Oni primenjuju ovaj princip, za razliku od evropskih direktiva koje jasno preporučuju zemljama članicama da se primenjuje isključivo minimalna plata na godišnjem nivou i to kao maksimalni kriterijum, a koja uključuje i sve ostale bonuse, plaćena odsustva, prekovremeni i honorarni rad, odnosno sve ostale izvore prihoda – kaže Blagojevićeva.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova je od nadležnih malteških organa u ponedeljak zatražilo hitno obaveštenje o propisima kojima je regulisan boravak stranih državljana kod njih.

I Čarls Skikluna, malteški nadbiskup, apelovao je da se pronađe rešenje za problem porodica iz Srbije čija deca ne mogu da dobiju boravišnu dozvolu. On je pozvao sve župe i katoličke zajednice da razmotre "usvajanje" jednog ili više deteta garantujući, ako je potrebno, novčanim sredstvima njihovo izdržavanje.

Bivša predsednica Malte zgrožena zbog tretmana srpske dece

Bivša predsednica Malte i šefica organizacije "Juročajld" Mari-Luiz Koleiro Preka je tokom sastanka sa roditeljima iz Srbije rekla da je zgrožena zbog tretmana 22 srpske dece.

Bivša predsednica Malte izrazila je podršku roditeljima tokom sinoćnjeg sastanka i predložila im da zatraže advokatsku pomoć.

Ona je naglasila da Agencija koja se bavi izdavanjem boravišnih dozvola krši brojne podzakonske akte. U međuvremenu, za manje od 24 sata prikupljeno je 3.000 potpisa za peticiju kojom se zahteva da deca ostanu na Malti sa svojim roditeljima.

Vladica Ðordević, čija kćerka nije dobila boravišnu dozvolu iako je rođena na Malti, rekao je za RTS da je peticija, koju su potpisale brojne poznate ličnosti, predata Vladi Malte. On je ranije rekao da roditelji ne znaju šta će se događati, imajući u vidu nedavnu smenu premijera, te da pretpostavljaju da će tek nakon formiranja nove vlade njihovo pitanje biti razmotreno.

Đorđević je rekao i da je njegova porodica planirala da božićne praznike provede u Srbiji, ali da zbog novonastale situacije, ne smeju da napuste ostrva.

(Telegraf.rs/RTS/Pink)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA