• 13
 ≫ 

Oglasila se malteška agencija: Deca ne moraju odmah da napuste zemlju, postoji mogućnost žalbe

 ≫ 

Reagovali na informacije koje su se pojavile u medijima

 • 13
Deca, Srbija, Malta

Foto: Shutterstock

Malteška Agencija za državljanstvo i boravak (The Identity Malta Agency) reagovala je na navode da su odbijena 22 zahteva dece za boravišnu dozvolu. Suprotno onome što je pisano u medijima, kako su iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije potvrdili za Telegraf.rs, nije tačno da  se od dece očekuje da odmah napuste zemlju.

U zvaničnom odgovoru Agencije za državljanstvo i boravak Malte (The Identity Malta Agency) istaknuto je da podnosioci zahteva imaju pravo na žalbe i da mogu da ospore odluku u Odboru za žalbe imigranata, koji je nezavisno i autonomno telo. Dok se takvo rešenje ne donese, biće im dozvoljeno da prebivaju na Malti uz privremene dozvole (praksa koju malteške vlasti primenjuju godinama).

Nakon medijskih izveštaja, Agencija za državljanstvo i boravak Malte preispitala je slučajeve i potvrdila svoju odluku da odbija zahteve podnete u prethodnim nedeljama jer podnosioci ne ispunjavaju kriterijume minimalnog prihoda. Prihod potreban za spajanje porodica, naveden u podzakonskom aktu broj 217.06, ima za cilj da garantuje dostojan životni standard porodicama migranata i njihovoj deci.

Insistiranje na dva uslova

 

Ukoliko se takvi uslovi ostave po strani, porodice migranata i njihova deca mogu da trpe nepoželjne socijalne uslove. Prilikom prijema članova porodice u svrhu ponovnog ujedinjenja, sponzor je dužan da dokaže da ima stalno prebivalište i stabilna i redovna primanja koja su ekvivalentna nacionalnoj prosečnoj plati.

Zastava malta Srbija

Foto: Pixabay

U slučajevima kada kandidati ne ispunjavaju ova dva uslova, Agencija za državljanstvo i boravak Malte i dalje daje glavnim sponzorima mogućnost da im se pridruže rođaci na Malti.

Da bi se ovakav zahtev odobrio, uzima se u obzir prihod oba roditelja i raspoloživi dohodak ne sme biti niži od referentne vrednosti rizika od siromaštva utvrđene u Anketi o prihodima i uslovima života (EU Statistics on Income and Living Conditions Survey).

Prilikom obračunavanja roditeljskih primanja, Agencija za državljanstvo i boravak Malte uzima u obzir njihov osnovni bruto prihod i oduzima doprinos za nacionalno socijalno osiguranje, kao i troškove smeštaja (na osnovu ugovora o zakupu koji dostavlja odnosilac prijave). Za potrebe ovakvih slučajeva, porez na dohodak ne uzima se u obzir.

Svaki zahtev za sebe

 

Agencija, kako navode, svaki zahtev razmatra individualno, a za državljanstvo i boravak Malte uzima u obzir sve relevantne okolnosti, uključujući dužinu boravka podnosioca zahteva na Malti, kao i prirodu ugovora o radu. Slučajevi o kojima se u medijima govori nedavno su podneli nove prijave dece koja nikada ranije nisu posedovala boravišnu dozvolu na Malti.

Deca, Srbija, Malta

Foto: Shutterstock

Ti članovi srpskih porodica, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, nisu dovedeni na Maltu posredstvom bilo kakvog postupka koji se vodi od strane Agencije za državljanstvo i boravak, ali su imali mogućnost da fizički borave na Malti na osnovu izuzeća od vize. Srpskim državljanima nije potrebna viza za boravak, tj. mogu da se zadrže na teritoriji šengena do 90 dana u roku od šest meseci.

Neophodno je napomenuti da sva deca koja već borave na Malti zahvaljujući boravišnim dozvolama mogu da nastave da obnavljaju dozvolu boravka u zemlji na osnovu prvobitnih uslova prve prijave.

Agencija za državljanstvo i boravak navodi podatak da je 2018. godine je na Malti bilo registrovano čak 5.744 državljana Srbije, što je predstavljalo najveću nacionalnu zajednicu poreklom iz trećih zemalja na Malti.

Video: Slavica Burmazović je četiri godine čekala da zagrli svoju decu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Radovan

  17. decembar 2019 | 23:30

  Realno, ja bi ove roditelje sve grupno ispisao iz drzavljanstva Srbije. Zamisli, srpsko dete ne moze da ide u skolu u Srbiji, jer znate, ono ne zna da govori srpski. Kojim to vrednostima vi roditelji, ucite vasu decu tamo, kad ona ne znaju srpski da govore od oba roditelja Srba!? I Srbije se sete samo kad treba nesto da im se pomogne. Da im mi pomognemo, i da ih jos mozda i dotiramo da se oni lepo uhlebe u ko zna u kojim sve zemljama.

  89
  20

  Podelite komentar

 • Mladen

  18. decembar 2019 | 08:15

  Uopšte ne razumem u čemu je ovde problem. Malteške vlasti su lepo donele neki zakon, neki propis, odredili su socijalni minimum, granicu ispod koje neće primati useljenike, nisu u stanju da ispune to, molim lepo...e sad, jelte treba i država Srbija da se umeša, da mi kolektivno danima mlatimo praznu slamu o ovome, kako se ne bi otkrilo da većina naših ljudi koji su emigrirali, a ovde predstavljaju sliku da su otisli u raj, da sakupljaju bogastvo, nisu ništa drugo do socijalni slučajevi u zemljama u kojima trenutno žive. Mora hitno ministarstvo da reaguje jer uruši se slika blagostanja, džaba slike na fb, instagramu, polovna limuzina kupljenja na kredit i kićenje pevaljki evrima kad dodje na odmor u rodni kraj....socijala bato !!!

  5
  0

  Podelite komentar

 • Tiši

  17. decembar 2019 | 23:00

  Nacisti.

  5
  62

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA