≫ 

6 ključnih tačaka Putinove godišnje konferencije: Ruski lider govorio o Trampu, Kijevu, atletičarima

Konferencija je trajala skoro četiri i po sata, a potegla su se brojna pitanja, od penzije i zdravstva, demografije, pa sve do regionalnih i svetskih problema

  • 1
Putin konferencija Foto: Tanjug/AP

Rekordan broj novinara, njih 1.895, iz celog sveta stiglo je u Moskvu u Trgovinski centar kako bi ruskog predsednika pitali sve što žele. Vladimir Putin odgovorio je na desetine pitanja, a ovo je ujedno bila jubilarna 15. velika godišnja konferencija ruskog lidera.

Konferencija je trajala skoro četiri i po sata, a na njoj se govorilo o nizu pitaja, od demografije, penzije i zdravstva, pa sve do regionalnih problema, ali i svetskih.

Putin konferencija Foto: Tanjug/AP

Ovo je 6 ključnih tačaka godišnje konferencije:

Strateška nuklearna stabilnost

Na vrhu agende bila je međunarodna bezbednost. Govoreći pred novinarima, Putin je potvdio da tek treba da dobije odgovor Amerikanaca o ruskom predloku obnovljenog Novog sporazuma o strateškom smanjenju naoružanja (New START).

Uz povlačenje Amerikanaca iz dva velika sporazuma, "New START" je sada poslednji veliki sporazum o naoružanju između dve nuklearne sile.

- Spremni smo da proširimo Novi START sporazum sutra, ako je to potrebno. Ali zasad na naše predloge nismo dobili odgovor. Ako nema Novog START-a, ništa na ovom svetu neće obuzdati trku u naoružanju - upozorio je Putin.

Putin konferencija Foto: Tanjug/AP

Opoziv Trampa

Upitan na prokomentariše glasanje u američkom Predstavničkom domu koji je sinoć opozvao predsednika Donalda Trampa, Putin je nazvao te vesti nastavkom unutrašnje borbe između demokrata i republikanaca koje su počele nakon pobede Trampa na izborima 2016. godine.

- Nisam sigiran oko ovoga. Proces i dalje traba da prođe Senat, gde republikanci imaju većinu, koliko sam upoznat... Ovo je nastavak unutrašnje političke krize, a partija koja je izgubila izbore teži da postigne rezultat drugim sredstvima. Prvo, optužujući Trampa za zaveru sa Rusijom, onda se ispostavi da zavere nema i sada je pritisak na Ukrajini - rekao je Putin, aludirajući na demokrate koji su inicirali proces impičmenta, prenosi "Sputnjik".

Dve trećine Senata, gde republikanci imaju većinu od 53 mesta od ukupnih 100, potrebno je kako bi Tramp bio smenjen. To za mnoge analitičare, iz današnjeg ugla, deluje malo verovatno.

Putin konferencija Foto: Tanjug/AP

Sankcije

Putin je upitan i o sankcijama koje je Rusiji nametnuo Zapad i njihovom uticaju. SAD i evropski saveznici predstavili su sankcije protiv Rusije 2014. godine nakon ukrajinske krize i od tada su ih obnavljali i proširivali.

- Više puta smo raspravljali o ovome. Postoje različite, ali generalno slične procene u vezi sa posledicama za sve učesnike ovog neprijatnog procesa. Stoga je bolje, naravno, osloboditi se politički motivisanih ograničenja u oblasti ekonomske aktivnosti. Oni nanose ogromnu štetu svetskoj trgovini i globalnoj ekonomiji - naveo je on.

Putin je, međutim, naglasio da osim negativnosti bilo je čak i pozivivnih strana ovih ograničenja. Kako kaže, došlo je do napretka u poljoprivrednom sektoru, kao i u sistemu odbrane.

Putin konferencija Foto: Tanjug/AP

Ruska atletika

Predsednik se takođe osvrnuo na nedavni potez Svetske anti-doping agencije (WADA) koja je zabranila ruskim atletičarima učešće na olimpijskim sportskim takmičenjima u naredne četiri godine zbog optužbi za kršenje anti-doping pravila.

Putin je naveo da odluka WADA nije bila fer i da nije u skladu sa razumom.

- Ako je neko uhvaćen da radi nešto, onda je fer kazniti ih. Ali ako je većina naših atletičara čista, kako WADA može da ih sankcioniše - naveo je on.

Putin konferencija Foto: Tanjug/AP

Boris Džonson i Bregzit

Putin je takođe upitan da prokomentariše i izbore u Velikoj Britaniji i to kako se nosi sa premijerom Borisom Džonsonom.

Rekao je da veruje da Britanija želi bolje ekonomske veze sa Rusijom i pohvalio je Džonsona zbog toga što razume raspoloženje Britanaca oko Bregzita tokom ovog glasanja.

Čestitao je Džonsonu na pobedi i rekao da veruje da premijer može da okonča Bregzit.

Kada su u pitanju Džonsonovi komentari na račin ruskog lidera, Putin je rekao da je navikao na svakakve komentare i da na njih reaguje mirno.

- Šta god neko kaže, znam sigurno šta Rusiji treba i koji su njeni interesi - rekao je on.

Putin konferencija Foto: Tanjug/AP

Ukrajina i Libija

Komentarišući višegodišnji konflikt u Ukrajini, koji je počeo 2014. godine, Putin je apelovao na ukrajinski lideri obezbede direktne razgovore sa milicijom Donbasa ako misle da konflikt bude rešen.

Naveo je da je video pozitivne poteze oko rešavanja ukrajinske krize, uključujući i odluku Kijeva da produži specijalan status Donbasa. Ipak, naglašava da Ukrajina i dalje ne pokazuje želju da ukloni trupe sa prve linije i da je to greška.

I kada je reč o konfliktu u Libiji, Putin je naglasio da Rusija nastavlja da bude u kontaktu sa obema stranama, uključujući i snage Kalifa Haftara i Fajeza al Saraja.

- Rusija je u kontaktu sa obojicom - rekao je on, dodajući da se zna ko je doveo Libiju u stanje kolapsa i haosa, aludirajući na NATO intervenciju 2011. godine koja je dovela do svrgavanja Muamera Gadafija.

- U Libiji je danas teško utvrditi ko je u pravu, a ko krtiv. Ispravna stvar je naći rešenje koje će zaustaviti nasilje - naveo je Putin.

Video: Putin: Pssst, nemoj nikome da kažeš mešam se u sledeće američke izbore

(Telegraf.rs/N.Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA