Duhovni iscelitelj obećavao lek za rak i depresiju, pa silovao pacijente: 300 žena ga prijavilo

Stotine žena, uključujući i njegovu ćerku, tvrdi da je iscelitelj redovno učestvovao u zlostavljanju u rasponu od drogiranja do silovanja tokom privatnih sesija

  • 3
Hoao Tekseira de Farija Joao Teixeira de Faria Foto: Tanjug/AP

Duhovni iscelitelj iz Brazila, koji je imao veliki broj sledbenika iz Australije i Novog Zelanda, osuđen je na više od 19 godina zbog silovanja u prvom od mnogih slučajeva koji su podneti protiv njega zbog seksualnog zlostavljanja.

Hoao Tekseira de Farija (77), poznat kao Hoao od Boga ili Džon od Boga, dovlačio je ljude iz celog sveta u grad Abadiania u središnji Brazil, zapadno od prestonice Brazilija, obećavajući lek za sve od depresije do raka.

Nedeljno je primao oko 10.000 pacijenata, prenose mediji.

Stotine žena, uključujući i njegovu ćerku, tvrdi da je iscelitelj redovno učestvovao u zlostavljanju u rasponu od drogiranja do silovanja tokom privatnih sesija.

Sudija ga je osudio na 19 godina i četiri meseca zbog četiri silovanja različitih žena, prema saopštenju iz sudnice. Optuženi se suočava sa dodatnim slučajevima povezanih sa 10 seksualnih zločina.

Hoao Tekseira de Farija je postao svetski poznat nakon što je Australijanac Robert Pelegrino Istrič napisao knjigu o njemu, čoveku čudotvorcu.

Istrič je kasnije kupio zemlju u blizini Hoaove klinike, a poseduje i niz nekretnina u obližnjem gradu.

Nakon što je knjiga objavljena, Fariju su intervjuisale brojne medijske kuće, a pojavio se i kod Opre Vinfri 2014. godine. Nakon što ga je više od 300 žena optužilo za silovanje, što je dovelo do njegovog hapšenja prošlog decembra, Opra je izdala saopštenje u kojem je navela da saoseća sa žrtvama i da se nada da će pravda biti zadovoljena.

Kristina Roča, antropolog koja je 10 godina istraživala njegove sledbenike, rekla je da će kazna najzad uticati na njegove pratioce.

- Svih ovih godina turistički vodiči su nastavili da vode ljude u grad Abadiania. Neki kažu da su navodi lažni i da brazilskoj policiji ne može da se veruje. Broj stranih turista opada, ali vodiči nastavljaju da promovišu grad i njegovu palatu kao sveto mesto. Kažu da u zemlji postoji ogroman kristal koji daje energiju svim entitetima i da su oni sada još jači - rekla je ona.

Farija je držao grupne seanse u Sidneju 2014. gde je stotine ljudi platilo skoro 800 dolara za trodnevnu kartu.

Rafael Velasko, čija je bivša žena Sabrina radila sa žrtvama na otkrivanju Farije dok nije izvršila samoubistvo ranije ove godine dok se skrivala, rekao je da će biti potreban "titanski napor da se zaustavi njegov uticaj" nad žrtvama i onima koji se bore za njih.

Farijini advokati su rekli da će uložiti žalbu na presudu.

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E ovako

    20. decembar 2019 | 11:18

    Moja frizerka je išla kod "iscelitelja"u Bgd kod Cvetkove pijace.Pipao je dole,a ona je ćutala.Rekao joj je da je to deo seanse.Ja sam crkla od 😂kada mi je ona pričala....😂

  • Lemi

    20. decembar 2019 | 17:31

    Eto odakle ono ,,uteram dobro, isteram lose...''

  • He

    20. decembar 2019 | 13:19

    Snasao se covek ..prodao im foru..koji Car! ......LEK ZA RAK...AKO SAM DOBRO PROCITAO....! PA OBOLELI OD RAKA ( mozda sutra budem i ja ) imaju dva leka ,ali samo dva leka ,....jedan od njih se zove SMRT ,a drugi se zove ZIVOT ....Ono promenite nacin ishrane samo prirodne stvati i to je to neko prezivi neko ne ! Aj uzdravlje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA