≫ 

Kašogijeve ubice osuđene na smrt

Petoro ljudi osuđeno na smrtnu kaznu zbog ubistva poznatog novinara

  • 4

Saudijska Arabija osudila je na smrt petoricu optuženih za ubistvo novinara Džamala Kašogija. Tri osobe su osuđene na kaznu od 24 godine zatvora.

Za ubistvo je osumnjičeno ukupno 11 neimenovanih osoba i suđeno im je, ali je za ubistvo osuđeno osam, prenosi Blumberg.

Saud al Kahtani, bivši visoki savetnik saudijske kraljevske porodice, bio je pod istragom, ali nije osuđen i pušten je na slobodu.

Podsetimo,  2. oktobra 2018. godine, novinar Džamal Kašogi ušao je u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi dostavio lična dokumenta uoči venčanja sa verenicom, Turkinjom Hatice Čengiz. Novinar (59) nikada nije izašao iz objekta.

Video: Poslednji dan života Džamala Kašogija pre nego što je ubijen u konzulatu Saudijske Arabije

U danima koji su usledili, turski zvaničnici su naveli da je Kašogi, koji je pisao kolumne za "Vašington post" u kojima kritikuje saudijskog princa Mohameda bin Salmana, ubijen i raskomadan. U tome je učestvovalo čak 15 saudijskih obaveštajaca.

Kašogi je rođen je u Saudijskoj Arabiji 1958. godine. Svojevremeno je bio blizak za kraljevskom porodicom i imao je reputaciju reformiste, piše "Al Džazira".

Jamal Khashoggi,  Džamal Kašogi, nestali saudijski novinar Vašington posta Foto: Tanjug/AP

Svoju novinarsku karijeru započeo je u saudijskoj "Gazeti" na engleskom jeziku koja je pokrivala sve važne događaje, uključujući i sovjetku invaziju u Avganistan.

Kašogi je kasnije radio kao savetnik za medije princa Turki bin Fajsala, bivšeg šefa saudijske obaveštajne službe i bivšeg ambasadora u SAD.

Tokom kasnijih godina karijere, Kašogi je postao borac za prava žena i slobodu govora u Saudijskoj Arabiji. Tokom 2017. godine otišao je u egzil u SAD, govoreći da mu je naređeno da "ućuti".

Upravo tamo, Kašogi je počeo da piše mesečne kolumne za "Post" u kojima je često kritikovao politiku Mohameda bin Salmana, uključujući i neslaganje sa njegovom odlukom da se umeša u rat u Jemenu.

Da podsetimo, za ovih godinu dana isplivali su brojni detalji o tome na koji način je Kašogi ubijen. Njegovi posmrtni ostaci nikada nisu nađeni.

Kao odgovor na ubistvo Nemačka i još nekoliko evropskih država stopiralo je prodaju oružja Saudijskoj Arabiji. Vašington je odbio da preduzme slične mere, a predsednik Donald Tramp je naznačio da ne želi prekid poslova sa Rijadom.

Sudijski princ Mohamed bin Salman je u septembru prihvatio odgovornost za ubistvo, ali tvrdi da nije naredio zločin.

(N.Z)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    23. decembar 2019 | 11:03

    DALI JE UBIJEN ZBOG STRICA KOJI JE BIO VELIKI TRGOVAC ORUZJA U SVETU I DIJAMANATA -ZNAO JE PREVISE !!!!!! MRTVA USTA NE GOVORE!!!

  • Gale

    23. decembar 2019 | 10:58

    I nista,glavni lik ostao standardno nedodirljiv.

  • Realno

    23. decembar 2019 | 12:15

    Osudjeni na smrt ali ne zbog ubistva vec zbog amaterski odradjenog posla. Zrtva je bila ozvucena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA