≫ 

Katastrofa uoči Božića: Gori čileanski grad, uništeno je više od 100 kuća, požar podmetnut

Požari su izbili u brdima Rokaunt i San Rok i proširili se na dva naseljena područja. Svi gradski vatrogasci su angažovani u gašenju

  • 0
Valparaíso, Čile pozar Foto: RAUL ZAMORA/AFP/ Profimedia

Najmanje 120 kuća uništeno je u katastrofalnom šumskom požaru u čileanskom gradu Valparaiso. Evakuisano je na stotine ljudi, saopštili su zvaničnici.

Požari su izbili u brdima Rokaunt i San Rok i proširili se na dva naseljena područja. Svi gradski vatrogasci su angažovani u gašenju.

Gradonačelnik Horhe Šarp rekao je da su požari podmetnuti, a za sada nema informacija o eventualnim žrtvama.

Struje nema oko 90.000 korisnika, a ona je isključena kao mera predostrožnosti. Dve škole pretvorene su u prihvatilišta za stanovnike koji su morali da napuste domove uoči Božića.

Vanredna situacija proglašena je u gradu, oko 100 kilometara udaljenom od prestononice Santjaga.

Valparaíso, Čile pozar Požar je najverovatnije podmetnut; Foto: RAUL ZAMORA/AFP/ Profimedia

Na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama vidi se automobil pored kog je izbio požar. Policija istražuje snimak, kao i navode očevidaca koji kažu da su videli automobil u brdima nedugo pre nego što je buknula vatra.

Ministar poljoprivrede Čilea Antonio Volker posetio je pogođeno područje i priznao da se vatrogasci teško bore za smirivanjem situacije.

Skoro 120 hektara zemlje je oštećeno.

Predsednik Čilea Sebastijan Pinjera napisao je da duboko žali zbog požara koji su pogodili toliko porodica, posedbno na Badnji dan.

Valparaiso je jedan od najvećih gradova Čilea i velika luka na Pacifiku. Takođe, popularna je i turistička destinacija Južne Amerike.

Video: Izgoreo samurajski zamak star 500 godina na ostrvu Okinava

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA