≫ 

Irak američke vojnike trajno izbacuje iz zemlje: Otkriveno gde je Sulejmani krenuo kobnog jutra

Moćni iranski general ubijen je nedugo nakon sletanja na aerodromu Bagdadu

  • 9
Qassem Soleimani, Kasim Sulejmani Foto: Profimedia/AFP

Moćni iranski general Kasim Sulejmani, komadant jedinice za specijalne operacije, koji je poginuo u petak u bombardovanju aerodroma u Bagdadu, kobnog jutra je krenuo na sastanak sa premijerom Iraka.

Irački premijer Adil Abdul-Mahdi potvrdio je da je u petak ujutru trebalo da se sastane sa Sulejmanijem. Kako je rekao, stradali general trebalo je da mu prenese odgovor Irana na "poruku Saudijske Arabije". Abdul Mahdi je ovo izgovorio na posebnoj sednici parlamenta na kojoj je izglasana rezolucija kojom se od vlade traži da kaže Vašingtonu da povuče američke trupe iz zemlje.

Podsetimo, kako je Pentagon potvrdio, Sulejmani je ubijen u blizini aerodroma "po nalogu predsednika Donalda Trampa", kako bi se zaštitili američki vojnici u inostranstvu.

Američki napad dronom usledio je nakon što su demonstranti u Bagdadu napali američku ambasadu i sukobili se sa američkim snagama. Pentagon tvrdi da je Sulejmani odobrio te napade.

Ubistvo vodećeg iranskog generala smatra se prekretnicom i najavom eskalacije sukoba Irana i SAD i izvesno je da će uslediti potezi odmazde, što bi ionako već nemiran region Bliskog istoka mogao da gurne na ivicu rata.

Iz Irana je danas stigla oštra poruka od savetnika vrhovnog vođe Irana.

Husein Deghan savetnik za vojna pitanja Ali Hamneija rekao je da će Amerika morati da snosi posledice za svoja dela.

- Amerika je ta koja je započela rat. Zato treba da prihvate odgovarajuće reakcije na svoje akcije. Jedina stvar koju na kraju SAD mogu da očekuju jeste da dobiju isti udarac kao što smo mi. Nakon toga neće ponovo započinjati nešto - rekao je Deghan.

Video: Velika pogrebna povorka u Iraku: Hiljade ljudi ispraća Sulejmanija

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlatko Radic

    5. januar 2020 | 17:24

    Svaka cast Iraku.Napolje okupatori.Gde je ono Sadamovo oruzje za masovno unistenje?Jesu li ga konacno nasli posle 17 godina?

  • Muhamed - Zenica

    5. januar 2020 | 18:15

    Sulejmani sigurno nije bio "mirotvorac", a s druge strane, on je igrao kljucnu ulogu u borbi protiv ISIS-a u Iraku. Cak je i javno optuzivao Ameriku da je direktno odgovorna za stvaranje te teroristicke organizacije nakon okupacije Iraka 2003e. Slozili se s tim ili ne, pogledajte samo kakav su rusvaj Ameri napravili u Libiji. Bila je puno bolja drzava dok je Gadafi bio ziv, a danas i tamo ISIS hara. U svemu ovom, nadam se da nas region nece zahvatiti novi val izbjeglica, a s njima i mogucih terorista.

  • Senta

    5. januar 2020 | 15:37

    "Neko" iz njegovih redova je "nekome" dojavio gde ide.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA