Mapa: Tramp ima nekoliko desetina hiljada vojnika na Bliskom istoku, spreman je za svaki napad

Tramp na Bliskom istoku ima na hiljade vojnika, a Iran je ranije poručio da se razmatra 13 scenarija osvete zbog ubistva Sulejmanija

  • 9
Američke vojne snage na bliskom istoku, Iran, mapa, Infografika Ilustracija: Nikola Jovanović

Američki predsednik Donald Tramp na Bliskom istoku već ima raspoređeno na desetine hiljada vojnika, te bi brzo mogao da reaguje ukoliko dođe do eskalacije sukoba sa Iranom, ali isto tako, Iran bi mogao da gađa vojne baze u kojima ima američkih vojniha.

U noći između utorak na sredu je usledio prvi napad, kada je Iran ispalio više od 20 projektila na američke vojne baze u Iraku.

Svet strahuje od izbijanja rata, a sve oči su uprte u Belu kuću i čeka se Trampov naredni potez. On je u obraćanju poručio da SAD uvode nove sankcije Iranu, te da administracija još razmatra i druge opcije kao odgovor na raketiranje američkih baza. Tramp je rekao da je Amerika spremna na svaki mogući scenario, te da su ubistvom Sulejmanija zaustavljeni novi napadi na američke mete.

Za to vreme, iz Irana stiže odlučna poruka, da će svaki odgovor na napad izazvati rat i da će Iran recipročno odgovoriti na svaki dalji potez Vašingtona. Prethodno su iz Irana poručili da se razmatra 13 scenarija osvete zbog ubistva Sulejmanija.

Qassem Soleimani, Kasim Sulejmani Ubijen Kasim Sulejmani; Foto: Profimedia/AFP

Tramp gomila vojsku

Nakon pretnje odmazdom zbog ubistva komandanta iranske Revolucionarne garde Kasima Sulejmanija, Pentagon je najavio da će poslati dodatnih 3.500 turupa na Bliski istok.

SAD već imaju na deesetine hiljada vojnika u bazama i ratnim brodovima na Bliskom istoku, kao i sporazume sa brojnim državama o prebacivanju vojnika i vojne opreme.

Irak

Američki zvaničnici nikad nisu rekli koliko tačno je američkih vojnika raspoređeno kao i gde su stacionirani, ali procenjuje se da širom Iraka SAD ima oko 6.000 trupa, uključujući Zelenu zonu, u diplomatskom delu Bagdada, kao i u bazi Al Asad.

Sirija

Takođe, ne postoje pouzdani podaci o tome koliko je američkih vojnika raspoređeno u Siriji, ali sigurno je oko 800 vojnika ostalo u zemlji nakon što je Tramp naredio povlačenje u oktobru. Prethodno je u Siriji bilo oko 2.000 američkih vojnika.

Irak vojna baza Al Asad pre gađanja Vojna baza Al Asad u Iraku; Foto: Tanjug/AP

Avganistan

U Avganistanu smešteno je oko 14.000 američkih vojnika i specijalaca. Podsetimo, Tramp je u novembru iznenada posetio vazdušnu bazu Bagram kako bi proverio pripravnost svojih trupa.

Kuvajt

Sjedinjene američke države imaju oko 13.000 vojnika u nekoliko baza u Kuvajtu.

Jordan

U Jordanu, koji se graniči sa Irakom, Sirijom i Izraelom, navodno ima oko 3.000 američkih vojnika. Podsetimo, iz baze Muvafak Salti lansirani su gotovo svi projektili koji su gađali ciljeve Islamske države.

Saudijska Arabija

U oktobru su SAD objavile da šalju dodatne snage u Saudijsku Arabiju pošto je "situacija sa Iranom sve nategnutija", a procene su da je tamo raspoređeno oko 3.000 američkih vojnika.

Sahrana Sulejmanija Sahrana Kasima Sulejmanija; Foto: Tanjug/AP

Bahrein

U Bahreinu, maloj ostrvskoj državi u Persijskom zalivu smeštena je američka vojna baza, gde je smešteno nekoliko hiljada američkih trupa. Procene su da Tramp tamo ima oko 7.000 vojnika.

Oman

U Omanu SAD imaju svega nekoliko stotina vojnika, ali je važno napomenuti da je u martu prošle godine potpisan sporazum sa SAD kojim se dozvoljava da američki avioni i ratni brodovi koriste tamošnje aerodrome i luke.

Ujedinjeni Arapski Emirati

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima procenjuje se da je raspoređeno oko 5.000 vojnika

Katar

U Kataru je smeštena najveća američka vojna boza u kojoj je 2018. godine uloženo skoro 2 miliona dolara. Procenjuje se da je u Kataru oko 13.000 vojnika.

Turska

U Turskoj je raspoređeno oko 2.500 američkih vojnika. Većina njih smeštena je u bazi Incirlik.

Video: Počela odmazda: Snimak iranskog napada na američke baze

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    9. januar 2020 | 01:40

    Sta traze amreicke okupatorska vojska svugde u svetu protivno volji tamosnjih naroda ? Sami da se vrate za Ameriku ili ratom ce biti vraceni u kovcezima.

  • Mlatko Radic

    9. januar 2020 | 00:42

    Ali Iran ima 20 nuklearnih bojevih glava.Amerikanci kazu da ce da ih sprece da dodju u posed nuklearne bombe a Iran je vec ima.Prvi na meti barem sto se tice balistickih projektila su S. Arabija, UAE, Bahrein i Katar.Dubai je bukvalno preko puta Irana.Tu ce prvo da udare ako dodje do rata.Bice zbrisan sa lica zemlje.Ne znam kako ce to preziveti starlete i influenserke.

  • Discovery

    9. januar 2020 | 07:57

    Lako je ići tuđom rukom u vatru. Da on treba da bude tamo i ratuje lično nikada ne bi radio to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA