Iranci namerno gađali peščane dine oko baze: Nisu hteli američke žrtve?

Blumberg citira i neimenovanog zvaničnika Bele kuće koji smatra da su Iranci želeli da izvedu osvetnički napad, ali na način koji neće izazvati razarajući američki odgovor

  • 9
Irak vojna baza Al Asad pre gađanja Foto: Tanjug/AP

Iran je, kako se čini, želeo da izbegne američke žrtve, pa su projektili ispaljeni kao osveta za ubistvo generala Kasima Sulejmanija pogodili peščane dine oko baze Ajn al Asad, piše "Blumberg".

Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, Blumberg navodi da su inače precizni projektili pogodili peščane dine oko baze Ajn el Asad, što navodi na zaključak da su Iranci ciljali nenaseljene delove ovog objekta.

Sve tri baze koje su prošle noći gađali Iranci su prethodno bile pod uzbunom, a iračke vlasti su posle napada saopštile da su ih Iranci unapred upozorili o početku napada.

U napadu nisu stradali američki ni irački vojnici.

Blumberg citira i neimenovanog zvaničnika Bele kuće koji smatra da su Iranci želeli da izvedu osvetnički napad, ali na način koji neće izazvati razarajući američki odgovor.

Ukupno 22 iranska projektila ispaljena su na baze u Iraku, a 17 raketa je pogodilo bazu Ajn el Asad.

Video: Počela odmazda: Snimak iranskog napada na američke baze

(Telegraf.rs/Bloomberg/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antun-Tunja

    8. januar 2020 | 17:29

    Prijete kao Srbija u CG i na Kosovu.Sve je njihovo a ništa nije(Kosovo-srce,CG-duša i vjera).Žašto su onako prijetili i komu?Prijetnje za unutar Irana,zbog ukupnog dojma

  • Cvrle

    8. januar 2020 | 18:12

    Sta god da su gadjali pogodili su,znaci da sa preciznoscu mogu da pogode ono sto zele!

  • Muhamed - Zenica

    8. januar 2020 | 19:20

    Kako god, izigravaju mahere i jedni i drugi preko tudjih ledja i unistavaju infrastrukturu trece drzave (Iraka). Sto se ne tuku direktno preko svojih teritorija, posto i jedni i drugi imaju balisticke projektile tog kapaciteta ? Pored razaranja, garant se i oni plase da im bojni otrovi ne pednu direktno u kucu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA