≫ 

Tramp se obratio naciji: Spremni smo na svaki mogući scenario, još razmatramo odgovor Iranu

SAD uvode nove sankcije Iranu, a predsednik Tramp poručio da njegova administracija još "razmatra odgovor na raketni napad"

  • 70

Američki predsednik Donald Tramp obratio se javnosti po prvi put otkako su iranske snage noćas bombardovale američke vojne baze u Iraku.

U svom kratkom obraćanju, Tramp je poručio da SAD uvode nove sankcije Iranu, te da administracija još razmatra i druge opcije kao odgovor na raketiranje američkih baza. Tramp je rekao da je Amerika spremna na svaki mogući scenario, te da su ubistvom Sulejmanija zaustavljeni novi napadi na američke mete.

- Dokle god sam predsednik, Iran neće biti dozvoljeno da ima nuklearno naoružanje - rekao je Tramp na početku obraćanja.

On je rekao da nijedan američki državljanin nije poginuo niti je povređen tokom napada, kao i da je šteta minimalna, te da su američke vojne snage spremne za svaki scenario.

- U napadu nema žrtava. Naši vojnici su bezbedni i samo je minimalna šteta pričinjena našim vojnim bazama - rekao je Tramp.

On je istakao da se čini da je Iran "odlučio da odstupi".

- Mi smo spremni za svaki scenario, ali izgleda da je Iran povukao ručnu, što je dobro, jer su sve strane zabrinute i ovakva odluka je dobra - rekao je Tramp.

Ubili smo najvećeg teroristu

Tramp je rekao da je prošle sedmice SAD preduzeo korake da eliminiše Kasima Sulejmanija, čoveka koji je obučavao teroriste.

- Eliminisali smo najvećeg teroristu. Sulejmani je ubio na hiljade američkih vojnika. Obučavao je terorističke armije, uključujući i Hezbolah - rekao je Tramp.

On je rekao da je ubijeni iranski general odobrio napade na američku ambasadu u Bagdadu.

- Planirao je nove napade na naše ciljeve, ali smo ga zaustavili - rekao je Donald Tramp i ponovio da je Sulejmani trebalo još ranije da bude  ubijen.

Predsednik Amerike je rekao da će sankcije Iranu ostati na snazi dokle god "Iran ne promeni svoje ponašanje".

- SAD odmah će uvesti nove ekonomske kaznene sankcije Iranu i iranskom režimu - poručio je Tramp.

Tramp je poručio i da njegova administracija "razmatra i druge opcije kao odgovor na iranski napad".

- Ove sankcije će ostati na snazi dokle god Iran ne promeni svoje ponašanje - rekao je američki predsednik.

On je istakao da Iran mora da prekine svoje nuklearne ambicije.

- Vreme je i da Evropa i Kina postanu svesne ovog. Moramo da postignemo dogovor sa Iranom kako bi svet bio sigurnije mesto - poručio je Tramp u svom obraćanju.

Ne zavisimo od nafte sa Bliskog istoka

Američki predsednik je rekao da su SAD postale energetski nezavisne otkako je on na čelu države.

- Mi smo sada broj 1 kada je reč o proizvodnji nafte i prirodnog gasa. Nama nije potrebna nafta sa Bliskog istoka - poručio je Tramp.

U svom veoma kratkom obraćanju predsednik SAD se obratio i građanima Irana.

- Na kraju, želim da se obratim građanima i vlastima u Iranu, hoćemo da imate budućnost, dobru budućnost. Onakvu kakvu zaslužujete. Prosperitetnu na domaćem terenu i harmoniju sa svim nacijama u svetu - rekao je Tramp.

Podsetimo, iranske snage gađale su noać dve baze u Iraku u kojima su američki vojnici. Iran je saopštio da je u pitanju odmazda zbog ubistva generala i komandanta Kuds snaga Kasima Sulejmanija.

Video: U slučaju rata Iran ima prednost u odlučnoj populaciji ali Amerika ih je opkolila sa svih strana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mikljo

    8. januar 2020 | 17:50

    Gde su sada oni koji pisu kako iran ima strasnu vojsku?:)). Ameri im ukokase glavnog generala a oni podvukose rep i u rupe :))). Ipak se zna ko je glavni na ovom svetu.

  • Srbin iz Crne gore

    8. januar 2020 | 20:19

    Da mi je neko rekao da cu biti nekada na strani Irana ne bih mu vijerovao .......Amerika je najvece zlo

  • ratar

    8. januar 2020 | 17:20

    Iranci su smesni. Namerno su gadjali mesta gde nema americke vojske, znaju da bi ih Ameri sravnili sa zemljom. Ovo oni koriste za unutrasnju politiku, plase se pravog sukoba i gledaju da ne dodje do toga. Amerika je sila broj jedan na svetu i svi znaju da sa njima nema zezanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA