• 9

"Mala zlobna država u Evropi": Vrhovni lider Irana osuo paljbu po Albaniji, dobio i odgovor

Vrhovni lider Irana Albaniju nazvao malom zlobnom evropskom državom

  • 9

Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei održao je juče zapaljiv govor povodom napada koji je njegova zemlja izvela na američke vojne baze u Iraku kao osvetu za ubistvo generala Kasema Sulejmanija.

Hamnei je, govoreći o tenzijama između SAD i Irana, ali i američkih saveznika širom sveta spomenuo i jednu "malu zlobnu evropsku državu u kojoj Amerikanci sarađuju sa iranskim izdajicama".

Iako nije naveo o kojoj državi je reč, ubrzo se oglasio albanski predsednik Ilir Meta i Hamneiju poručio da "Albanija nije đavoljska država".

Hamnei je, naime, u svom govoru prozvao iranske opozicione mudžahedine koji su nakon iranske revolucije utočište pronašli u Iraku, a zatim 2013. u Albaniji.

Iranski vrhovni vođa poručio je da je raketni napad na baze sa američkim vojnicima u Iraku "šamar" Americi, ali da "vojna akcija nije dovoljna". Potom je dodao da "korumpirano prisustvo SAD u regionu treba da se okonča", navodeći da je ono izazvalo rat, podele i uništenje.

"Albanija nije đavolska država"

U govoru je naveliko i naširoko hvalio ubijenog generala Kasema Sulejmanija govoreći da je bio hrabar ratnik.

Hamneiju je ubrzo stigao odgovor od predsednika Mete, ali i premijera Edija Rame.

Edi Rama, Andrej Plenković

Edi Rama Foto: Tanjug/HINA/Damir Sencar

- Albanija nije đavolska, već demokratska zemlja - rekao je Meta dodajući da su ljudska prava za Albaniju svetost.

On je dodao da je Albanija, u poslednje dve decenije, čvrsto posvećena podršci SAD i zemljama NATO u borbi protiv međunarodnog terorizma i svega što na bilo koji način ugrožava stabilnost i mir u svetu.

Meta je ocenio kao "provokaciju sa opasnim posledicama za stabilnost u regionu" iranski raketni napad na dve americke vojne baze u Iraku.

Premijer Edi Rama, koji je prošle godine proterao iranskog ambasadora iz zemlje, rekao je da ga ne iznenađuju komentari Hamneija.

- Ta tema nije nova za nas. Preduzeli smo časnu akciju, i to je deo strateškog saveza sa SAD. Otvorili smo vrata grupi ljudi čiji su životi bili u opasnosti. Oni su u Albaniji kao rezultat humanitarne, a ne političke akcije - rekao je Rama.

Ko su albanski mudžahedini?

Mudžahedini iranskog naroda (MEK) su grupa koja je sedamdesetih godina sa Ajatolahom Homeinijem svrgla iranskog šaha, ali se posle sukobila sa njim i prekinula saradnju. Tokom osamdesetih godina, našli su utočište baš kod krvnog neprijatelja Irana – Sadama Huseina.

Navodno su iranski Mudžahedini kasnije pomagali SAD pri operacijama u Iraku, na Bliskom istoku i u borbi protiv terorizma. Po završetku rata u Iraku 2003, američka armija je razoružala grupu MEK. nakon čega je odnos prema toj grupi bio je u skladu sa odredbama Ženevske konvencije.

Posle pada Sadama Huseina, ostanak te grupe u Iraku je doveden u pitanje. Šiitska vlada je smatrala ilegalnom. Pre nego što su Mudžahedini stigli do Albanije, SAD su im i drugde tražile lokacije, između ostalog i u Rumuniji. UNHCR je ponudio da članove MEK individualno rasporedi u više zemalja, ali su vođe insistirale da grupa ostane zajedno.

Na kraju je Albanija 2013. pristala da ih primi, kao jedan od najvernijih partnera SAD u regionu. Tadašnja vlada je potpisala sporazum sa SAD o preuzimanju bivših iranskih boraca iz Iraka.

Video: Hiljade Iračana prilazilo kovčegu sa telom ubijenog Sulejmanija

(Telegraf.rs/Blic/Tanjug)

Komentari

  • Mima

    Ma šta rekao i gde je to rekao , odakle vam ova vest pišete gluposti i palite narod . Iran ne zna ni gde im je dupe a gde glava . Ne znaju ni gde je Kosovo a kamoli nešto drugo !

  • Brk

    Povucite priznanje.

  • JA

    DOBRO IM JE REKAO

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima