≫ 

Ministarka bosanskog porekla digla Austriju na noge: Zbog pretnji desničara je sada čuvaju "Kobre"

Kampanju protiv nje osudio je kancelar Sebastijan Kurc

  • 4

U vladi austrijskog kancelara Sebastijana Kurca našla se i jedna ministarka bosanskog porekla. Reč je o Almi Zadić, novoj ministarki pravde, koja je sa svojom imigantskom prošlošću privukla pažnju desničara. Upravo zbog njih, mediji ne prestaju da pišu o Zadić koja je pre nekoliko dana dobila policijsku zaštitu.

Ministarka Zadić je već više od 10 dana izložena napadima desničara zbog svog bosanskog porekla, a sve je pokrenuto apelom Slobodarske partije Austrije (FPO), koja je pozvala predsednika Austrije Aleksandra van der Velena da je ne prihvati, zbog toga što je sud u prvoj instanci proglasio Zadićevu krivom za klevetu i izrekao joj kaznu novčanog obeštećenja.

Na apel FPO nadovezali su se desničari koji su rođenoj Tuzlanki, koja se sa roditeljima za vreme rata u Bosni doselila u Austriju, pretili i optuživali je da navodno namerava da uvodi Šerijatski zakon u Austriji.

Desničari preko društvenih mreža pripisuju najmlađoj ministarki pravosuđa u istoriji Austrije navodu bliskost sa islamistima, a šef ekstremnih desničara "Identitarista" Martin Selner s tim u vezi snimio je poseban video.

Iz stranke Zelenih, čiji je Alma Zedić član, ukazano je da ona nije vernik, ali uprkos tome desničarima najviše u vladi smeta upavo ona, jer nije "autohtona" Austrijanka, iako važi za uglednog pravnika, s obzirom da je pravo završila u Austriji, a doktorirala je u SAD.

Sedam dana od kada je govor mržnje preokupirao društvene mreže, Zadićeva je dobila polcijsku pratnju. Nju 24 sata čuvaju tri pripadnika specijalne jedinice "Kobra".

Ona je, međutim, i pored toga suočena sa pretnjama smrću. Na jednoj objavi na fejsbuk profilu austrijske državne televizije ORF o Zadićevoj našla se poruka jednog korisnika društvene mreže "Metak je rezervisan za nju".

Kampanju protiv nje osudio je kancelar Sebastijan Kurc.

- Mržnja preko društvenih mreža je odvratan fenomen našeg doba. To ne treba da ima mesto kod nas - poručio je Kurc preko Tvitera.

Alma Zadić Foto: Profimedia

Najavio je da će Austrija dosledno da deluje protiv mržnje preko društvenih mreža, bez obzira da li ona dolazila od levičara, islamista ili desničara.

Kurc je podvukao da Zadićeva, i svi drugi koji su pogođeni kampanjom mržnje, uživaju njegovu punu podršku.

Inače, policijsku zaštitu u Austriji imaju samo predsednik, kancelar i ministar unutrašnih poslova, dok je za ostale članove vlade i političare ta mera predviđena samo po potrebi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Loki

    13. januar 2020 | 13:58

    Mladoj, vrednoj I ambicioznoj ministrici zelim uspeh u radu I srecu u zivotu.

  • CH

    13. januar 2020 | 13:36

    A kod nas i precednik opstine ima obezbedjenje.Samo fale da svi voze blindirana kola.

  • W

    13. januar 2020 | 13:56

    Nešto se bošnjaci ne gnušaju ponašanja austrijskih građana!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA