• 0

30 sekundi koje su Haiti podelile na pre i posle: 10 godina od razornog zemljotresa

Razorni zemljotres sedmog stepena Rihterove skale pogodio je Haiti 12. januara 2010. godine

  • 0

Pre deset godina razorni zemljotres pogodio je Haiti pretvorivši prestonicu Port o Prens u ruševine za samo nekoliko sekundi. Samo u prvoj nedelji potresa sahranjeno je oko 70.000 ljudi. Nađeno je još desetine hiljada žrtava. Tačna brojka poginulih nije poznata ali veruje se da je stradalo između 100.000 i 316.000 ljudi.

Razorni zemljotres sedmog stepena Rihterove skale pogodio je Haiti 12. januara 2010. godine i podelio zemlju na "pre i posle".

Pre nego što se dogodila tragedija, zemlja se suočavala sa dugogodišnjom diktaturom, okupacijama i otporom, ono što je usledilo posle bilo je nezamislivo.

- Mislim da su upravo bacili bombu na Port o Prens - rekao je Fransoa Čendler, lokalni član Unicefa svojoj ćerki nakon što se osetio tremor uzimajući je iz škole.

Sve se treslo, kako kaže, svuda je bilo buke.

Haiti zemljotres 2010

Foto: Profimedia/AFP

- Mislio sam da je bio kao 11. septembar u Njujorku jer sam bio u Njujorku u tom periodu - rekao je Čendler.

Prema podacima američkog Geološkog zavoda, zemljotres je trajao manje od 30 sekundi. Epicrentar je bio nedaleko od prestonice, tačnije 25 kilometara jugozapadno. Tačna brojka poginulih nije poznata jer su različite procene američkog zavoda, vlasti Haitija i različtih studija. Ipak, ono što se zna je da je poginulo između 100.000 i 316.000 ljudi.

Nakon ovog najsnažnijeg zabeleženo je još tridesetak manjih zemljotresa, od čega desetak magnitude veće od 5 stepeni.

Haiti zemljotres godišnjica

Obeležavanje godišnjice; Foto: Tanjug/AP

Oštećena je većina bitnih zgrada u Port o Prensu, uključujući predsedničku palatu, zgradu Narodne skupštine Haitija, katedralu i najmanje jednu bolnicu. Tresle su se i Kuba, Jamajka, Karakas, kao i susesna Dominikanska Republika.

Na listi najsmrtonosnijih zemljotresa ikada, ovaj na Haitiju nalazi se na sedmom mestu.

Ovo inače nije bio najsnažniji potres koji je pogodio Haiti. Zemljotres jačine 8,1 stepen udario je ovu zemlju 1842. godine.

Video: Srpski spasilački tim pomaže u albanskom mestu Tumane

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima