• 1

Put Medvedeva: Od Gasproma, preko funkcije predsednika, premijera i konačno ostavke

Do nedavno ruski premijer Dmitrij Medvedev šokirao je svetsku javnost pošto je danas podneo ostavku

  • 1

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev šokirao je danas svetsku javnost, pošto je saopštio da je podneo ostavku predsedniku te zemlje Vladimiru Putinu, čime je raspuštena ruska vlada.

Odluku je doneo, kako se navodi posle obraćanja Putina u ruskoj Dumi.

Da podsetimo, Medvedev je izabran za predsednika Rusije 2008. godine, služeći četvorogodišnji mandat. Istog dana kada mu je istakao mandat kao predsednika Rusije, 7. maja 2012. godine, njega je sada aktuelni prvi čovek Rusije Putin predložio da bude premijer.

Sledećeg dana, ruska Duma glasala je o predlogu ruskog predsednika i prihvatila da Medvedev bude mandatar vlade. Šest godina kasnije, Putin ga je ponovo nominovao na tu funkciju, a Duma je većinom prihvatila taj predlog.

Odnos dva lidera

Mediji su u više navrata spekulisali da postoje napetosti na relaciji odnosa Putin – Medvedev. Sada već bivši premijer Rusije je u jednom intervjuu demantovao pisanja novinara, koji su smatrali da ima nameru da postane predsednik Rusije.

U jednom intervjuu iz 2013. godine, istakao je da nema napetosti između njih, ali se i osvrnuo i na političke ambicije.

Vladimir Putin, Dmitrij Medvedev

Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Novinari su pokušali da saznaju više o predsedničkim ambicijama Medvedeva, na šta im je uopšteno odgovorio da će "o tome odlučivati u zavisnosti od okolnosti".

- Ne negiram ništa. Želeo bih da radim više i da donesem odgovarajuću odluku na osnovu više faktora. Tako sada stoje stvari – rekao je tada Medvedev medijima.

Tandemokratija

Svetski mediji su oštro kritikovali sistem vladavine u Rusiji, navodevši da je reč o “tandemokratiji”. Naime, u poslednjih 20 godina oni su se smenjivali na funkcijama predsednik-premijer.

Biografija

Medvedev je rođen 14. septembra 1965. godine u Lenjingradu.

Godine 1999. Medvedev je bio u grupi osoba koje je Vladimir Putin iz Sankt Peterburga doveo na rukovodeće položaje u ruskoj Vladi. Decembra iste godine izabran je za šefa kabineta ruskog predsednika.

Bio je u dva navrata predsednik upravnog odbora Gasproma (2000-2001 i 2002-2008), stoji u njegovoj biografiji.

SRBIJA RUSIJA MEDVEDEV, Dolazak Dmitri Medvedeva

Foto: Tanjug/ZORAN ZESTIC

Za zamenika predsednika ruske Vlade je izabran 14. novembra 2005. godine, a 2008. godine je vršio funkciju predsednika Rusije.

Medvedev je 2012. godine, pošto mu se okončao predsednički mandat, postao premijer Rusije. Funkciju je obavljao do 2018, kada je opet izabran na to mesto.

Završio je Pravni fakultet u Lenjingradu. Oženjen je suprugom Svetlanom, a par ima sina Ilju.

Video: Medvedev o suspenziji ruskih sportista

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Mila

    Poludeo svet, pa i Rusi. Ostavka Medvedev?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima