2019. je bila godina protesta: Ove se sprema haos u čak 75 država

Analitičari predviđaju da će čak 75 država ove godine da vidi nasilje i demonstracije na ulicama

  • 1
Hongkong haos Foto: Tanjug/AP

Skoro četvrtina država na celom svetu bila je tokom 2019. godine mesto u kom su izbili protesti. Trend bi mogao da se nastavi i ove godine, pokazala je nova studija.

Analitičari predviđaju da će čak 75 država ove godine da vidi nasilje i demonstracije na ulicama.

Hongkong, Nigerija, Čile, Sudan, Haiti i Liban su među 47 zemalja koje su dočekale proteste tokom prošle godine. Ipak, podaci koje je objavila firma "Versik Maplecroft" pokazuju da bi ove godine to mogla da bude sudbina čak 75 država.

Rizične lokacije su Hongkong i Čile, a u izveštaju se takođe navodi da je malo verovatno da će se situacija u bilo kojoj od ovih zemalja popraviti.

Protesti u Čileu Protesti u Čileu; Foto: Tanjug/AP

Autori su imenovali deset teritorija sa potencijalnim najgorim ishodom protesta u 2020. godini. To su Venecuela, Iran, Libija, Gvineja, Nigerija, Pakistan, Bangladeš, Čile, Palestina i Etiopija.

Nasilinih protesta bi moglo da bude i u Libanu i Boliviji, a "esktremno rizičnim" se smatraju Etiopija, Indija, Pakistan i Zimbabve.

Autori izveštaja navode da je "bes odmazde poslednje godine prerastao u ulične proteste i da je to većina vlada dočekala iznenađeno".

Čak i ako se osnovni uzorci nemira odmah reše, većina nezadovoljstva je duboko ukorenjena i biće potrebne godine da bi se rešile.

Irak protesti Protest u Iranu; Foto: Tanjug/AP

Severna Koreja je identifikovana kao najopasnije mesto za proteste.

U izveštaju se previđa da će od 125 zemalja koje su ušle u istraživanja čak 75 osetiti nestabilnost, što znači 40 odsto od ukupnog broja država - 195.

I dok se države kao što su Ukrajina, Gvineja Bisao i Tadžikistan smatraju onima u kojima bi moglo da dođe do velikih protesta i nasilja, veće države bi mogle da izazovu najviše zabrinutosti u pogledu opasnosti koju bi demonstranti mogli da trpe u pogledu kršenja ljudskih prava.

Smatra se da postoji rizik da u narednih šest meseci upravo dođe do kršenja tih prava od strane bezbednosnih snaga u Rusiji, Saudijskoj Arabiji, Kini, Turskoj, Tajlandu i Brazilu.

Video: Opšta tuča u tržnom centru u Hong Kongu: Demonstranti demolirali izloge pa se pobili

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikola

    17. januar 2020 | 11:55

    A gde je Francuska. Zapadne zemlje i njihove agencije objavljuju samo ono sto je dalje od njih a ne gledaju u svoje dvoriste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA