• 0
 ≫ 

Svet kosili Ebola, dečija paraliza, H1N1, Zika virus: Kad je sve SZO proglašavao vanrednu situaciju

 ≫ 

SZO je do sada proglasila tu situaciju pet puta, a danas i šesti put zbog novog koronavirusa, navodi BBC

  • 0
Koronavirus

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) donela je u četvrtak odluku da proglasi vanrednu situaciju na globalnom nivou zbog koronavirusa.

U današnjem saopštenju, objavljenom na sajtu SZO, Komitet za vanredne situacije SZO, upozorio je da do daljeg širenja slučajeva koronavirusa može da dođe u bilo kojoj zemlji. Prema međunarodnim zdravstvenim propisima iz 2005. godine, države imaju pravnu obavezu da neodložno reaguju na proglašenje vanredne situacije opasne po javno zdravlje na međunarodnom nivou.

SZO je do sada proglasila tu situaciju pet puta, a danas i šesti put zbog novog koronavirusa, navodi BBC.

 

2009. H1N1

Prvi put odlučila se na taj korak 2009. godine kada se virus H1N1, poznatiji kao "svinjski grip", proširio širom sveta, usmrtviši 200.000 ljudi, te je vandredna zdravstvena situacija proglašena kako bi se osiguralo da svet pažljivo nadgleda širenje tog virusa i reaguje, između ostalog vakcinama.

Vakcinacija

2009. godine zavladao je H1N1 virus; Foto: AP/Tanjug

 

2014. Dečija paraliza

Iako je 2012. svet bio bliže nego ikada iskorenjivanju slučajeva obolelih od dečije paralize, broj obolelih je porastao 2013. godine, a vanredna situacija je proglašena 2014. iz straha da bi borba protiv te bolesti na globalnom nivou mogla da se suoči sa velikom preprekom.

 

2016. Zika virus

SZO je proglasila vanrednu zdravstvenu situaciju zbog Zika virusa 2016. godine nakon što se bolest brzo proširila kroz američki kontinent. Reč je o virusu koji može da bude opasan po trudnice i vanredna situacija je proglašena kako bi podstakla hitna istraživanja.

Zika virus

Dete obolelo od Zika virusa; Foto: Tanjug/AP

 

2014. i 2019. Ebola

Zbog ebole, SZO je proglasila vanrednu situaciju 2014. i 2019. godine. Prvi put ona je bila na snazi od avgusta 2014. do marta 2016. godine, nakon što je registrovano 30.000 zaraženih slučajeva, dok je 11.000 ljudi preminulo na zapadu Afrike, dok je drugi put situacija proglašena prošle godine pošto je došlo do širenja bolesti u Demokratskoj Republici Kongo, podseća Bi-Bi-Si.

Ebola, Kongo

Ebola u Kongu 2019. godine; Foto: Tanjug/AP

Proglašenje vanredne zdravstvene situacije objavljuje Komitet za vanredne situacije SZO, koji čine međunarodni stručnjaci koji rade u skladu sa međunarodnim zdravstvenim propisima iz 2005. godine.

Zbog toga, komitet je preporučio svim državama da budu spremne na suzbijanje virusa što, kako je naveo, uključuje aktivno posmatranje, rano otkrivanje, izolaciju, upravljanje slučajem, praćenje kontakata, sprečavanje daljeg širenja virusa, kao i deljenje podataka sa SZO.

Video: SZO proglasio globalnu vanrednu situaciju zbog koronavirusa

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok