≫ 

Lažni doktor iz Aušvica proglasio dete mrtvim: Šveđanka (94) veruje da je njen nestali sin još živ

Irmgard Lundberg već 72 godine traga za svojim detetom, tvrdeći da nije umro kao beba

  • 1

Ćerka dvostrukog agenta iz Drugog svetskog rata, skriveni lekar nacista u Kadizu poznat kao Doktor Pirat i čudna, nerazrešena smrt muške bebe mogli bi da budu likovi nekog krimi romana, ali su to zapravo prave osobe i događaji koji su se desili sredinom 20. veka u Španiji.

Naime, kako pišu španski mediji, jedna majka iz Švedske, Irmgard Lundberg (94) očajnički traži svog sina već 72 godine, verujući u dubini svoje duše da je i dalje živ.

- Otkucaji mog srca mi govore da je živ. Ne želim da umrem pre no što ne saznam šta mu se zaista dogodilo - kaže 94-godišnjakinja, koja ne odustaje od ideje da je njen sin još jedan slučaj ukradene bebe u Španiji.

Njen sin, Alfred Sven Karl Lundberg, rođen je 3. februara 1947. godine u nemačkom gradu Duizburgu.

- Njegovo kratko postojanje ubrzo je postalo "složena i teška priča koja ne prestaje da bude očajan lament jedne majke" - napisao je novinar Vejn Hamison, koji je istraživao prisustvo naci izbeglica na obali Kadiza, a koji je otkrio ovaj slučaj.

Hamison je u ponedeljak održao konferenciju za novinare sa ciljem da pronađe još neke tragove koji bi ga odveli do muškraca koji bi danas, da je živ, imao 73 godine.

Naime, porodica Lundberg stacionirala se u gradu Tangeru 1948. godine i ubrzo su Irmgard i njen suprug Sven postali prijatelji sa Luisom Gurućagom, navodnim lekarom koji je tvrdio da dolazi iz San Sebastijana a koji je radio kao direktor sanatorijuma u Kadizu, ali je često putovao u Tanger.

Ono što švedski roditelji nisu znali je da se iza identiteta popularnog doktora koji je došao u Kadiz 1945. godine, krije nacisitički lekar koji je radio u Aušvicu, Mauthauzenu i Dahau, ozloglašenim logorima smrti iz Drugog svetskog rata.

- On je ustvari bio iz Nemačke, menjao je čak osam različitih identiteta - rekao je Hamison.

Jedan od njih bio je i Fridrih fon Frajenfels.

Dečačić švedskih roditelja došao je na svet kao slabašna beba, kojoj je vrat operisan malo posle rođenja. Kada su Ludbergovi upoznali doktora Gurućagu, mališan je imao herniju. Lažni doktor ubedio je roditelje da odvedu bebu u bolnicu na operaciju maja 1948. Tada su malog Alfreda roditelji videli poslednji put.

Mališan je došao u sanatorijum. Liana Romero, ćerka Larise Svirski, dvostruke detektivke, poznate kao Kraljica srca, seća ga se kao "neodoljivog dečaka".

Liana, koja danas ima 87 dodina, tada je bila tinejdžerka (15) i znala je prošlost nemačkog lažnog doktora.

- Jednog dana Gurućaga je bio kod nas, u našoj kući, pio je kafu kada je primio poziv iz bolnice u kome mu je rečeno da se bebi stanje pogoršalo. Tog istog dana, žena koja je brinula o njemu je nestala - priseća se Romero.

Lažni lekar bio je poznat i kao doktor Pirat zbog krijumčarenja. Zbog toga je čak bio i privođen. Dugo je krio od roditelja stanje njihovog deteta, da bi im u decembru 1948. rekao da je beba preminula još juna te godine, te da ga je sahranio u Ćipioni, gradu u španskoj oblasti Kadiz.

To je bila samo jedna od verzija koju im je dao. Naveo je da je beba preminula od komplikacija. Da bi ubedio roditelje u svoju priču, pokazao je roditeljima fotografiju leša, ali su oni poricali da je to njihova beba.

"Verujem da je živ"

- Tada je započela borba sa Interpolom, švedskom ambasadom, Ministarstvom spoljnih poslova... ali se nigde nije stiglo - rekao je Hamison i dodao da je 1949. godine zaključeno da je leš koje je sahranjen u Ćipioni umro prirodnom smrću. To je dovelo do zaključka da lažni doktor Gurućaga nije izneo potpune informacije o smrti mališana.

Istraga je bila mrtva sve do 2011. godine kada je jedan časopis iz Kadiza objavio priču o lažnom doktoru. Članak je dospeo do Irmgard Lundberg, koja je, nakon što je saznala istinu o njegovoj nacističkoj prošlosti, odlučila da nastavi sa istragom o tome šta se desilo njenoj bebi.

- Ne znam da li je živ, ali verujem da jeste - rekla je Irmgard.

Za Lianu Romero, jedine žive osobe koja je svemu svedočila, u celoj priči ima previše kontradiktornosti. Hamison, koji je godinama istraživao nacistu o kojem je napisao i knjigu, takođe to misli.

- U umrlici je ime bebe promenjeno, a navodi se da su roditelji nepoznati - navodi novinar nadajući se da će ipak doći do novih podataka koji će ublažiti bol majke.

Lik Fridriha fon Frajenfelsa, jednog od 8 identiteta lažnog naci doktora i dalje je u magli. Vejn Hamison je istraživao Frajnfelsa mesecima i kaže da ima dokaze o njegovom pravom identitetu, kao i o njegovom učešću u logorima smrti Afolfa Hitlera.

Dosad najpouzdaniji dokaz koji to potvrđuje je fotografija na kojoj je mladi Frajnfels sa kukastim krstom, simbolom Trećeg rajha.

(Telegraf.rs/Elpais.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA