≫ 

"Dijabetičar sam, mogu da padnem u komu": Ispovesti putnika zatočenih na kruzeru zbog koronavirusa

- Sve se promenilo 6.30 sati ujutru kada je kapetan broda saopštio da svi putnici moraju da ostanu u svojim kabinama - kaže jedan od putnika

  • 0

Drama zatočenih na kruzeru "Diamond princess" se nastavlja. Više od 3.700 putnika, među kojima ima i 14 Srba zarobljeno je na tom plovilu jer je proglašen karantin zbog koronavirusa.

Kruzer se vratio nazad u Japan nakon što su vlasti Hongkonga obavestile posadu da je jedan od putnika koji se iskrcao pozitivan na test koronavirusa.

Nakon brojnih ispitivanja, dijagnostifikovan je opasan virus kod čak 10 osoba.

- Sve se promenilo 6.30 sati ujutru kada je kapetan broda saopštio da svi putnici moraju da ostanu u svojim kabinama. Neki su u tom trenutku već doručkovali u sali, ali onda im je naređeno da se odmah vrate u svoje prostorije. Ovo nije bila odluka broda, već japanskih vlasti. Ne smemo da izlazimo napolje, ali imam ozbiljan problem pošto sam dijabetičar. Nisam imao obrok još od 19 sati sinoć, a hrana nam još nije doneta - kaže zabrinuti Britanac Dejvid Abel, koji je jedan od putnika na kruzeru.

On je istakao da im niko nije doneo ni piće, ni kafu, ni čaj, dodavši da su im tek malopre doneli dve flaše vode.

- Ako ne urade nešto povodom moje hrane uskoro, upašću u dijabetsku komu. Ne preterujem, ozbiljna situacija je u pitanju - kazao je Abel.

Putnik iz Australije kazao je da im je kapetan saopštio da će morati najmanje 14 dana da budu u karantinu.

- Bićemo 14 dana u karantinu. Čuli smo da je 10 slučajeva koronavirusa potvrđeno, ali ništa drugo nismo čuli. Hvatamo bežični internet, tako da smo u toku sa vestima. Proces medicinske kontrole je strog, što je dobro. Zatvoreni smo u našim kabinama, a za sada nam nije dozvoljeno da napustimo te prostorije - kaže Kejsi Alen, jedan od nekoliko putnika Australije koji se nalazi na kruzeru.

- Nismo još dobili nikakvu hranu, a poslednji obrok smo imali sinoć. Očekujemo da ćemo uskoro imati obrok. Za sada nas niko nije kontaktirao iz konzulata - dodao je on.

Zaraženi će biti prebačeni u bolnicu

Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja Japana, određeno je testiranje 273 osobe, od kojih su testovi već obavljeni na 31 čoveku. Od njih 31, 10 je pozitivno na koronavirus, prenosi "Blumberg". Svi putnici će morati da budu odvojeni od onih koj su zaraženi, a zamoljeni su i da svi ostanu u svojim sobama.

- Osobe kod kojih je dijagnostifikovan koronavirus, biće prebačeni u bolnicu - saopšteno je iz kompanije.

Kako je navedeno, putnici koji su u karantinu imaće neograničenu upotrebu interneta, pošto će brod morati da isplovi.

- Brod će morati da isplovi, a u Jokohami će biti snabdeveni hranom i svim potrepštinama - saopšteno je iz kompanije.

Inače, na kruzeru se nalazi više putnika sa Balkana. Osim 14 državljana Srbije, na kruzeru su zarobljeni i jedan državljanin Crne Gore i šestoro Hrvata.

Video: Brod sa 7.000 putnika zarobljen na moru, bračni par iz Kine ima koronavirus?

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA