≫ 

Otkriven mogući izvor koronavirusa: Nakon šišmiša, ovu živuljku optužili da je nosilac zaraze

Kineski naučnici utvrdili su da je ljuskavac, sisar kojim se ilegalno trguje zbog ljuski i mesa, mogući izvor koronavirusa

  • 5
Ljuskavac Foto: Shutterstock

Naučnici u Kini veruju da je sisar ljuskavac mogući izvor koronavirusa.

- Poslednje otkriće biće od velikog značaja za prevenciju i kontrolu porekla virusa - objavio je na službenim stranicama Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Južnoj Kini, koji je predvodio istraživanje.

Meso ljuskavca delikates

Kako se navodi, u pitanju je gotovo stopostotno podudaranje genoma.

Ljuskavcima se najviše trguje u Aziji, iako je zaštićen međunarodnim pravom. Meso ljuskavca smatra se delikatesom u zemljama poput Kine, a njegove ljuske koriste se u tradicionalnoj medicini, navodi Svetski fond za zaštitu prirode.

Koronavirus je usmrtio 636 ljudi, a zaraženo je više od 30.000 ljudi. Veruje se da je epicentar zaraze pijaca u Vuhanu u središnjoj provinciji Hubej, gde se prodaju i divlje životinje.

Genom novog soja koronavirusa izdvojenog iz ljuskavca podudara se 99 posto s onim zaraženih ljudi, objavila je kineska novinska agencija Sinhua. Istraživanjem je utvrđeno da su ljuskavci "najverovatniji domaćin" virusa.

No profesor veterinarske medicine na Univerzitetu u Hongkongu Dirk Fajfer upozorio je da studija ne može još konačno potvrditi da su virus preneli ljuskavci.

- Konačne zaključke možete izvući samo ako uporedite prevalenciju (koronavirusa) između različitih vrsta na temelju reprezentativnih uzoraka, što ovi uzorci gotovo sigurno nisu - rekao je Fajfer.

Video: Užasni snimci iz Kine, ljudi padaju po ulicama kao sveće

Nova metoda za otkrivanje virusa

Tim naučnika sa Univerziteta u Hongkongu objavio je da je razvio bržu dijagnostičku metodu za otkrivanje koronavirusa.

- Rano otkrivanje zaraženih koronavirusom postao je trenutni izazov u svetu zbog razvoja epidemije - saopštili su sa Univerziteta.

Naučnici navode da novi uređaj najnovijom tehnologijom mikrofluidnih čipova može otkriti virus u samo 40 minuta, u poređenju s trenutnom metodom polimerazne lančane reakcije (PCR) koja traje sat i po do tri sata.

Mogući izvor su i šišmiši

Istraživanje prema kom su šišmiši mogući izvor koronavirusa objavljeno je u časopisu "Nature", a istraživači su analizirali uzorke sedmoro pacijenata s teškom upalom pluća. Za šestoro od tih sedmoro pacijenata utvrđeno je da su radnici sa pijace u Vuhanu, gde su u decembru prijavljeni prvi slučajevi koronavirusa. Ustanovili su da su nizovi genoma koji određuju DNK virusa kod petoro pacijenata gotovo identični (preko 99,9 odsto podudarnosti).

Ti nizovi genoma takođe dele 79,5% sličnosti sa SARS-om.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature, sled virusa je na nivou celog genoma 96 posto identičan koronavirusu kod šišmiša, što jasno sugeriše da su šišmiši verovatni izvor koronavirusa, koji se iz Kine proširio širom sveta i dosad ubio 636 ljudi, što je više umrlih nego početkom stoleća kada je Kinom harao SARS.

virus, šišmiš voćni, Mariana Fruit Bat, Pteropus mariannus mariannus Prvo se verovalo da je slepi miš izvor zaraze Foto: AP/Tanjug, Wikipedia/ National Digital Library

Ipak, naučnici naglašavaju da životinjski izvor virusa koji se proširio iz Kine još nije potvrđen.

Naučnici su ustanovili i da novi virus, nazvan 2019-nCoV, ulazi u ćelije istim putem kao SARS.

Pokazano je da antitela izolovana od pacijenata zaraženih novim sojem mogu potencijalno neutralizovati virus. Istraživanje sugeriše da prethodno identifikovano konjsko antitelo protiv SARS-a takođe neutrališe virus.

Video: Šta sve možeš u Vuhanu kad si gladan: Dajte dve žabe, kornjaču i zmiju!

Ipak, trebalo bi proveriti reaguju li antitela onih koji su preboleli SARS na novi soj koronavirusa.

Istraživač Instituta za virusologiju Dženg-Li i njegovi kolege razvili su test koji 2019-nCoV može razlikovati od svih ostalih sličnih virusa kod ljudi.

Oni su otkrili da iako je virus otkriven u početnim oralnim uzorcima brisa, sledeći uzorci uzeti desetak dana kasnije nisu imali pozitivan virusni rezultat. To upućuje na to da je najverovatniji put prenosa disajnim putevima zaraženih. Međutim, autori kažu da su mogući i drugi pravci, a za dalje istraživanje prenosa potrebno je više proučavanja pacijenata.

Video: Kinezi jedu žive žabe, slepe miševe...

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA