≫ 

Špijunski skandal: CIA i BND koristili švajcarsku kompaniju, decenijama špijunirali zemlje sveta

Operacija prvobitno nazvana "Tesaururs", a zatim "Rubikon", trajala je decenijama, a među zemljama koje su koristile usluge ove kompanije bile su države Latinske Amerike, Iran, Indija, Pakistan, čak i Vatikan

  • 0

CIA i nemačka obaveštajna služba BND špijunirali su vlade zemalja širom sveta, tako što su koristili namerne greške u uređaje za enkripciju poruka i time narušili poverljivost podataka. Kako piše "Raša tudej", oni su za to koristili švajcarsku kriptografsku kompaniju "Kripto AG" (Crypto AG), koja je pravila uređaje za šifrovane poruke, a njih je koristilo 120 država.

Firmu, koja je osnovana posle Drugog svetskog rata, tajno su kupile CIA i BND 1970. godine, što im je omogućilo da kontrolišu uređaje kako bi prisluškivali neprijatelje, ali i saveznike, navodi se u istraživanju koje su zajedno sproveli "Vašington post" i nemačka TV kuća "ZDF", oslanjajući se na poverljiva dokumenta američke obaveštajne službe.

Operacija prvobitno nazvana "Tesaururs", a zatim "Rubikon", trajala je decenijama, a među zemljama koje su koristile usluge ove kompanije bile su države Latinske Amerike, Iran, Indija, Pakistan, čak i Vatikan. Prema navodima istraživanja, čak 40 odsto komunikacije preko diplomatskih tajnih kanala tokom 80-ih godina prošlog veka išlo je preko proizvoda kompanije "Kripto", što je dalo priliku američkim i nemačkim špijunima da prikupe veliku količinu informacija.

Rusija i Kina nisu koristile usluge "Kripta AG" jer nisu verovali kompaniji, ali su zato obaveštajci saznali puno tajnih informacija špijunirajući, između ostalih, iranske diplomate tokom talačke krize u Iranu 1979. godine. Takođe, CIA je Britancima davala podatke do koji je došla pošto je nadgledala komunikaciju argentske vojske tokom rata na Foklandskim ostrvima.

Profit i odlazak Nemaca

Operacija je tokom decenija donela milione i milione dolara Amerikancima i Nemcima, ali stvari su se promenile 1993. godine. Zaposleni kompanije "Kripto" bio je zarobljen u Iranu, te je nemačka vlada morala da plati veliku svotu kako bi svog državljana bezbedno vratila porodici.

BND je napustio "Kripto", a Amerikanci su samo otkupili nemački deo i nastavili sa operacijom, koja je navodno okončana 2018. godine kada je CIA prodala kompaniju. Do tada, opalo je interesovanje za produktima "Kripta AG", pošto je na "scenu" stupila jeftinija enkripcija.

Sadašnji vlasnici, koji pokušavaju da izgrade novi imidž kompaniji, porekli su da imaju bilo kakve veze sa američkim i nemačkim obaveštajcima.

- Mi u "Crypto International" nikada nismo imali veze sa CIA ili BND i možete slobodno da me citirate. Ako je istina ovo šta govorite, osećam se izdano, kao i moja porodica, a verujem da će se zaposleni i naše mušterije osećati isto - kaže predsednik kompanije Andreas Linde.

Švajcarska je pokrenula istragu o navodnoj špijunskoj operaciji Amerikanaca i Nemaca koja je trajala decenijama.

Video: BiH je promašena investicija: Dodik o intervjuu šefa CIA za Balkan

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA