Veruje se da nema veze sa klimatskim promenama: Odlomilo se 120.000 kubnih metara leda sa Mon Blana

Stručnjaci kažu da je do ove situacije došlo više zbog gravitacije, a ne zbog klimatskih promena

  • 1

Najmanje 120.000 kubnih metara leda odlomilo se sa Mon Blana i palo sa najvišeg vrha Alpa, prenose italijanski mediji.

Prema navodima "La Republike", nije načinjena nikakva šteta, a fondacija "Safe Mountain" koja nadzire ove situaciju, saopštila je da je ovom incidentu prethodilo odvajanje manjih komada leda.

Stručnjaci kažu da je do ove situacije došlo više zbog gravitacije, a ne zbog klimatskih promena, kao što je to bio slučaj letos kada je glečer Plonpasju pretio stanovnicima.

Vlasti su saopštile da su nadležne službe obaveštene, i da prate razvoj situacije zbog mogućih otkidanja glečera.

Naučnici brinu zbog glečera sudnjeg dana

Poslednjih godina čitav svet je zabrinut zbog klimatskih promena, a stručnjake zabrinjava otapanje najopasnijeg glečera na svetu.

Naime, tim naučnika sa Univerziteta u Džordžiji koji se bavi proučavanjem glečera Tvejts, koji se naziva i „glečerom sudnjeg dana“, došao je do novih saznanja u vezi sa njim, koja uopšte nisu prijatna. Naime, oni su otkrili da je voda ispod njega neobično topla, pišu Fox News.

Prema izveštaju ovih naučnika, voda sa kojom se glečer sa Antarktika dodiruje sa donje strane ima za dva stepena višu temperaturu od standardne temperature smrzavanja.

Tople vode u ovim delovima sveta, koliko god oni bili zabačeni, treba da nam posluže kao upozorenje na potencijalno kobne posledice koje nam donose klimatske promene. Ako temperatura vode izaziva topljenje glečera na Antarktiku, to će uticati na promene u nivou mora, što će ugroziti naseljena područja širom sveta – kaže David Holand, profesor sa Univerziteta u Njujorku i vodeći naučnik u ovom istraživanju.

Ako se glečer Tvejts otopi, to će značajno uticati na ceo svet. On će ispustiti količinu vode veličine Velike Britanije, zbog čega bi nivo mora mogao da poraste za 90 centimatara, čime bi bila ugrožena mnoga naseljena mesta u priobalju.

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Opet Biljka

    12. februar 2020 | 17:30

    Mogu naucnici da mozgaju sto godina, dal su gravijacije, dal su klimatske promene, sve to onaj gore samo moze da zna. I sve dok ljudski faktor rovari po njegovom carstvu Vasioni, Mesecu, Veneri .. bice ovoj Zemaljskoj kugli sve gore i gore.. a dao nam je . I sunce i predele i sve. Dzaba!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA