≫ 

Srpskim državljanima ponuđena evakuacija sa kruzera, ovo je njihova odluka

Srpski državljani doneli su odluku da se u Republiku Srbiju, nakon okončanja karantina, vrate komercijalnim letom

  • 1
Iskrcavanje kruzera Diamond Princess, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo spoljnih poslova upoznalo je dvoje srpskih državljana, putnika na brodu "Diamond Princess", sa mogućnošću evakuacije specijalnim letom organizovanom od strane Italije, kao i uslovima i načinu pod kojim bi ova evakuacija bila organizovana, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

I pored toga, srpski državljani, doneli su odluku da se u Republiku Srbiju, nakon okončanja karantina, vrate komercijalnim letom u svom aranžmanu i uz pomoć kompanije "Princess Cruises".  Ovo dvoje putnika još uvek čeka rezultate medicinskih testova.

- Kada je reč o 12 državljana Srbije - članova posade na brodu "Diamond Princess", petoro je i dalje u izolaciji, a dvoje njih koji su ranije testirani na korona virus dobili su potvrdu da su negativni. Bez obzira na to što među njima nema zaraženih koronavirusom, i dalje stoji odluka uprave broda od 18. februara, da će svim članovima posade biti produžen karantin za dodatnih 14 dana, a pošto svi putnici napuste brod - rekao je ministar Dačić.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja Japana, od ukupno 2.404 testiranih osoba na brodu "Diamond Princess", do sada je registrovano 542 pozitivnih, od čega je 254 asimptomatična slučajeva.

Kompanija "Princess Cruises" je 18. februara svim putnicima na brodu distribuirala informacije o specijalnim letovima organizovanim od pojedinih država u cilju repatrijacije njihovih građana, među kojima je i Italija koja je ponudila mogućnost evakuacije naših državljana.

- Tom prilikom im je skrenuta pažnja da će samo oni putnici za koje je potvrđeno da nisu zaraženi korona virusom moći da se iskrcaju, te da će svako ko je negativno testiran dobiti dokument Službe za karantin Jokohame, kojim im se dozvoljava iskrcavanje i koji sadrži rezultat poslednjeg testa. Istovremeno, svim putnicima je naglašeno da nema garancija da ovaj dokument bude prihvaćen od strane komercijalnih avio kompanija. S tim u vezi, svi putnici koji ne budu iskoristili mogućnost evakuacije nekim od specijalnih letova, kompanija će obezbediti smeštaj u posebnom hotelu do transfera na odabrani komercijalni let - dodao je ministar.

Japanski mediji prenose da se iskrcavanje prvih 500 putnika može očekivati već tokom današnjeg dana, te da je okončanje iskrcavanja preostalih putnika planirano zaključno sa 21. februarom.

- Ambasada Srbije u Tokiju će nastaviti da prati situaciju na brodu "Diamond Princess", te pružati svu potrebnu podršku srpskim državljanima (kako putnicima tako i članovima posade), kao i državljaninu Crne Gore koji je takođe jedan od članova posade ovog broda - zaključio je ministar Dačić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lona

    19. februar 2020 | 12:29

    Pa naravno da nece specijalnim letom, pa kao zarobljenici u karantin u Italiji , već će iskoristiti sve mogućnosti koje daje kompanija za smeštaj u hotelu, kao i odštetu i sve drugo što se nudi. Za Srbiju mnogo bolje i jeftinije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA