• 6

Skandal u opštini: Naterali pripravnice da se skinu gole da bi videli da li su sposobne za rad

Sve pripravnice su istovremeno uveli u ordinaciju i naredili im da se skinu do gole kože kako bi proverili da li su u drugom stanju. Naređena hitna istraga i vanredna kontrola u opštini u Indiji

  • 6

Deset pripravnica u opštini Surat u Indiji navodno su bile primorane da se skinu gole kako bi se proverilo da li su u drugom stanju i da li su sposobne za rad. Pripravnice su poslate u bolnicu na ginekološki pregled, a navodno su sve morale istovremeno da uđu u ordinaciju i kompletno da se skinu i tako čekaju pregled.

Bizaran incident se dogodio 20. februara i odmah je formirana tročlana komisija koja bi trebalo da utvrdi da li je do incidenta uopšte došlo, prenosi Indian Express.

Lekari su navodno naterali pripravnice da se skinu kako bi proverili da li su u drugom stanju. Pregled su morale da prođu i udate i neudate žene.

Pani Banhanidhi, zvaničnik u opštini rekao je da je naređena vanredna kontrola i hitna istraga kako bi se utvrdilo ko je zahtevao ovakav pregled i zašto su pripravnice morale da se skidaju do gole kože. Rezultati istrage se očekuju u narednih 15 dana.

Ovaj incident se događa svega nekoliko dana nakon što je nekoliko studentkinja bilo primorano da skine gaće u jednom hostelu kako bi dokazale da nemaju menstruaciju.

"Treba da se proveri da li su trudne, ali ne na taj način"

 

Zakon u Indiji dozvoljava poslodavcima, pogotovo državnim službama da traže sistematski pregled budućih radnika i pripravnika kako bi se ustanovilo da li su u dobroj psihičkoj i fizičkoj formi za obavljanje poslova. Međutim, zahtev da na pregledu kompletno budu bez odeće nisu dozvoljeni.

- Nemamo ništa protiv što su proveravali da li su pripravnice u drugom stanju, ali da ih sve odjednom uvedu u ordinaciju i nateraju ih da se skinu gole, to je nedopustivo - rekli su čelnici Sindikata koji zastupaju prava radnika.

Oni su istakli da je ovaj pregled bio kontra svih pravila i nehuman.

I ne samo da su žene morale da stoje gole, takođe su pred lekarima i ostalim koleginicama morale da odgovaraju na neprijatna pitanja koja se tiču njihovog zdravlja, planiranja porodice i seksualnih odnosa. Na ista pitanja su morale da odgovore i pripravnice koje nemaju bračnog druga.

- Žene su dovedene u neprijatnu situaciju, da pričaju o privatnim stvarima pred nepoznatim ženama - naveli su iz sindikata.

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok