≫ 

Odlazak egipatskog lidera: Preminuo Hosni Mubarak

Poznat je po svojoj neutralnoj poziciji u izraelsko-arapskom sukobu i kao opšteprihvaćeni pregovarač

  • 2

Bivši predsednik Egipta Hosni Mubarak preminuo je danas u 91. godini. Bio je na funkciji predsednika Egipta od 14. oktobra 1981. do 11. februara 2011. Kao predsednik bio je jedan od najmoćnijih političara na Bliskom istoku. Moć koju je imao u samom Egiptu je sveobuhvatna, tako da ga mnogi smatraju za diktatora.

Poznat je po svojoj neutralnoj poziciji u izraelsko-arapskom sukobu i kao opšteprihvaćeni pregovarač.

Nakon višenedeljnih demonstracija, na kojima je prema procenama UN poginulo više od 300 ljudi, 2011. godine podneo je ostavku na mesto predsednika Egipta i zajedno sa porodicom iz Kaira odlazi u Šarm el Šeik. Njegovu odluku podržala je vojska i najavila ukidanje vanrednog stanja.

Mubarakova vlada je svrgnuta 2011. godine kada su izbili protesti širom Bliskog istoka, a bio je postao prvi lider kome se sudilo posle Arapskog proleća. Mubarak je 2017. godine oslobođen konačnih optužbi za ubistvo demonstranata, a sudilo mu se i za korupciju.

Sinovi oslobođeni optužbi

Da podsetimo, pre par dana egipatski sud oslobodio je dvojicu sinova svrgnutog Mubaraka, koji su bili optuženi za manipulacije na tržištu. Mubarakovi sinovi, bogati biznismeni Ala i Gamal, optuženi su da su u lokalnoj egipatskoj banci kupili veliki broj akcija, pri čemu su, navodno znali da će banku preuzeti investitor iz Persijskog zaliva, što bi znatno povećalo njihovu cenu.

Krivični sud u Kairu oslobodio je u tom slučaju još šest osoba, a sedmi optuženi ranije je preminuo, navodi AP.

(M. Lj)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA