≫ 

Više od 500 migranata iz Turske stiglo do grčkih ostrva, na granici njih 13.000

Stotine migranata krenule su u petak kroz severozapadnu Tursku ka granici s Grčkom i Bugarskom, nakon što je Ankara saopštila da više neće zaustavljati sirijske izbelice

  • 0
Migranti Grčka, Turska Migranti na grčko-turskoj granici, Foto: Tanjug/AP

Više od 500 migranata iz Turske stiglo je do grčkih ostrva Lezbos, Samos i Kios, saopštila je grčka policija.

Kako se navodi, najmanje 7 plovila sa više od 300 migranata došlo je do Lezbosa, dok je do Samosa doplovilo njih 150, prenosi Rojters.

Stotine migranata krenule su u petak kroz severozapadnu Tursku ka granici s Grčkom i Bugarskom, nakon što je Ankara saopštila da više neće zaustavljati sirijske izbelice na putu ka Evropi, pošto su u vazdušnim napadima sirijske vojske u Idlibu poginula 33 turska vojnika.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu rekao je sinoć da je tu zemlju preko Jedrena napustilo 36.776 migranata.

Turska televizija NTV prikazala je snimke ljudi koji idu kroz polja noseći rance na leđima i navela da izbeglice pokušavaju da pređu granicu Kapikule i uđu u Bugarsku, ali da im to nije dozvoljeno.

Takođe, turska televizija je navela da je ista grupa migranata potom pokušala da dođe do granice Pazarkule i pređe u Grčku, ali da nije jasno šta se potom dogodilo.

Kako prenosi grčki portal Protothema, 13.000 migranata nalazi se na grčko-turskoj granici dugoj 212 kilometara.

Za samo jedan dan, sprečeno je da 9.972 migranta uđu u Grčku.

Grčka i Bugarska pojačale su bezbednost na granici sa Turskom u pokušaju da spreče ulazak migranata.

Pripadnici grčke policije ispalili su juče na granici sa Turskom suzavac na grupe migranata, koji su ih gađali kamenjem, javila je grčka televizija Skaj.

Prema sporazumu iz 2016. godine, Evropska unija je obezbedila milijarde evra pomoći u zamenu za pristanak Ankare da zaustavi priliv migranata u Evropu.

Video: Sve napetije! Sa grčke strane odjekuju pucnji dok migranti pokušavaju da pređu granicu iz Turske

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA