Mađarska zatvorila tranzit zonu za migrante: Na ovaj način želi da spreči unos novog virusa u zemlju

U Mađarskoj, inače, još nije zvanično potvrđen ni jedan slučaj obolevanja od korona virusa COVID-19, a krizni štab je u punoj pripremnosti

  • 1
KELEBIJA MIGRANTI MADJARSKA Foto: Tanjug/STR

Mađarska je danas zatvorila takozvanu tranzit zonu, u koju se smeštaju tražioci azila, kako bi se sprečila mogući unos korona virusa od strane ljudi koji dolaze sa ugroženih područja – saopšteno je na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare u Budimpešti, a prenosi gradsubotica.co.rs. 

- Posle odluke Turske da otvori granicu prema Evropi i pusti migrante naglo je pojačan pritisak na mađarsku južnu granicu, a potencijalni nosioci zaraze su, pre svega, došljaci iz Irana, koji je postao jedan od žarišta tog virusa -  istakao je potpukovnik Đerđ Bakondi, glavni savetnik za unutrašnju bezbednost premijera Viktora Orbana.

Prema njegovim rečima u pograničnoj tranzitnoj zoni prema Srbiji trenutno se nalazi 321 osoba, koja je tu došla pre izbijanja epidemije, a upravo je u njihovom interesu da im se ne priključi neko ko u sebi nosi korona virus.

U Mađarskoj, inače, još uvek nije zvanično potvrđen ni jedan slučaj tog obolenja, mada je obavljeno više od 120 laboratorijskih analiza kod pacijenata sa sličnim simptomima – rekao je tokom susreta sa novinarima pukovnik Tibor Lakatoš, načelnik Odelenja za zaštitu životne sredine Državne policijske kapetanije.

Krizna štab je u punoj pripremnosti i svako obavlja svoj deo posla. Na drumskim graničnim prelazima je do sada prekontrolisano nešto više od 400, a na aerodromima u Budimpešti i Debrecinu blizu 5.000 putnika – dodao je Lakatoš.

VIDEO: Dačić se vratio iz Kine, pregledan na koronu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA