Grčka sprečila preko 24.000 pokušaja ilegalnog ulaska migranata

Prema navodima grčkih medija, pretežno je reč o migrantima koji dolaze iz Avganistana, Pakistana i Maroka

  • 4
Migranti, Grcka Foto: Tanjug/AP

Na desetine hiljada izbeglica uputilo se sa područja Turska ka Evropskoj uniji posle eskalacija sukoba u Idlibu. Možda najjači udar zadesio je Grčku, a vlasti u toj zemlji drže kontrolu nad situacijom.

Kako prenosi Prototema, prema današnjim podacima sprečeno je 24.203 pokušaja ilegalnog ulaska u Grčku u periodu od subote ujutru do danas. Vlasti navode da je 4.354 osoba dozvoljeno da uđu u zemlju u okrugu Evros, a 42 osobe uhapšene.

Reč je o migrantima koji dolaze iz Avganistana, Pakistana i Maroka.

Predsednica Evorpske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je danas saosećanje sa Turskom zbog sukoba u Siriji, ali je rekla da je nedopustivo da Ankara pusti izbeglice i migranate da sa njene teritorije pređu u Evropu.

- Priznajem da je Turska u teškoj situaciji što se tiče izbeglica i migranata. Ali ono što sada vidimo ne može biti odgovor ili rešenje - rekla je ona na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

Da podsetimo, turski ministar spoljnih poslova Sulejman Sojlu, do nedelje u 19:40 sati 100.577 migranata napustilo je Tursku preko pokrajine Jedrene na severozapadu zemlje, koja se graniči sa Grčkom i Bugarskom, odnosno EU.

Grčka za sada odoleva pojačanom prilivu izbeglica i blokirala je sve nove zahteve za azil u narednih mesec dana.

Vučić: Podržavamo napore Grčke u zaštiti granica EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da Srbija podržava napore Grčke u zaštiti granica EU. Grčka se suočila sa talasom migranata na svojim granicama, pošto je Turska omogućila njihovo kretanje.

- U potpunosti podržavamo napore Grčke u zaštiti granica EU i u rešavanju humanitarnih i bezbednosnih izazova, izazvanih poslednjim talasom ilegalnih migranata - naveo je Vučić na zvaničnom tviter nalogu.

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA