≫ 

Sve ovo je biološki rat? Kinezi tvrde da je američki vojnik doneo korona virus u Vuhan

Dok neki tvrde da su slepi miševi odgovorni za korona virus, drugi smatraju da je reč o biološkom ratu

  • 14
korona virus, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Liđijan Žao tražio je od američkih vlasti da priznaju da skrivaju poreklo korona virusa, tvrdeći da je ta infekcija “doneta” u Vuhan preko vojske Sjedinjenih Američkih Država.

Pozivajući se na izjavu direktora Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Roberta Redfilda da je u Americi bilo nekoliko žrtava korona virusa pre nego što su ti pacijenti bili testirani, Žao je pozvao američke vlasti da otkriju o čemu se radi, prenosi "Raša tudej".

 

- Vrlo je moguće da je američki vojnik doneo epidemiju u Vuhan - kazao je Liđijan i tražio od SAD da budeu “transparente i kažu gde i kada je nulti pacijent dijagnostifikovan”.

Priznanje Redfilda

 

Redfild je priznao da su neki slučajevi korona virusa pogrešno klasifikovani kao slučajevi grupa, jer medicinski radnici nisu imali dovoljno tačne testove za novu epidemiju u tom trenutku. On nije rekao kada su se ti slučajevi desili, već je istakao “da su neki pacijenti dijagnostifikovani na takav način”.

Teorija o vojniku SAD

 

S obzirom na to da nema detalja o preminulim pacijentima, spekulacije su ubrzo počele. Osnova Žaove pretpostavke tiče se američke vojne delegacije, koja je u oktobru prošle godine doputovala u Vuhan kako bi prisustvovala Svetskim vojnim igrama, nekoliko nedelja pre nego što je u decembru potvrđena epidemija. Delegaciju iz SAD činilo je 300 ljudi, koji su učestovali na tom sportskom događaju.

Žao nije jedini visokorangirani funkcioner koji je ukazao na vreme održavanja Igara i pojave virusa u Vuhanu. Bivši premijer Malezije Matijas Čang je u januaru izneo sličnu hipotezu, tvrdeći da je taj događaj bio trenutak početka “biološkog rata SAD protiv Kine”.

Svetska zdravstvena organizacija, koja je nedavno proglasila pandemiju koronavirusa, istakla je da je Vuhan mesto gde je prvo buknuo virus, odnosno da se to dogodilo 31. decembra 2019. godine.

Kako je krenuo korona virus?

 

Potraga za poreklom bolesti i dalje traje, a nekoliko verzija je u “opticaju”. Jedna od njih je pijaca u Vuhanu i slepi miševi, koji su delikates u tom delu planete, dok drugi smatraju da je korona virus krenuo zbog konzumacije ljuskavaca.

Sa druge strane, komandant Iranske revolucionarne garde izjavio je prošle nedelje da je moguće da je korona virus produkt biološkog rata, kojim su SAD želele da se raširi u Kini i Iranu, a onda i na ostale zemlje na svetu.

Problem je, međutim, što nijedna teorija bilo da se tiču da je sve krenulo od životinje ili čoveka, nema direktan dokaz, a i dalje nije poznato ko je “nulti pacijent” u Kini. Takođe, Kina nije jedina država koja ima problem da locira od koga je prvo krenula zaraza.

Naime, iako su vlasti u američkoj saveznoj državi Vašington našle prvog pacijenta i izolovale ga zajedno sa ljudima sa kojima je bio u kontaktu, infekcija je opet nastavila da se širi.

Video: Maske su pale: Kina dobila bitku protiv korona virusa

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorana

    13. mart 2020 | 10:53

    Smesno,da li je uopste neko poverovao u slepe miseve?Jasnovje svima da je laboratorijski virus.

  • PRC

    13. mart 2020 | 10:05

    Nisu daleko od istine, kako to da tramp ima sastanke sa obolelima a on ne oboli i izjavljuje da se ne plaši? Obično onaj ko napravi zarazu odma pravi i lek.

  • Drasko

    13. mart 2020 | 10:10

    Dobro je da su se konacno osvestili odakle je virus.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA