Najveća brazilska favela traži zabranu stranaca zbog straha od korona virusa

Favela Rosinja, koja se nalazi na brdu, često se nalazi na spisku turista kao obavezno mesto za obilazak

  • 0
Rocinha favela, Rio de Janeiro, Brazil Foto: Tanjug/AP

Od izbijanja novog korona virusa, nacije su počele da nameću ograničenja putovanja i zatvaraju svoje granice kako bi obuzdale širenje pandemije. Najnoviji pokušaj nametanja kontrola uključuje manju teritoriju: naselje Rosinja na padini brda u Rio de Žaneiru, prenosi AP.

Rosinja, najveća brazilska favela u kojoj ima oko 70.000 ljudi, geografska je posuda sa kućama od opeke koje pokrivaju njenu padinu i gledaju na Atlantski okean.

Njene uske uličice smanjuju protok vazduha oko kuća koje su jedna uz drugu, a siromašno okruženje, kojem nedostaje odgovarajuća kanalizacija, ima visoku učestalost tuberkuloze. Lokalno stanovništvo razumljivo želi da izbegne uvoz drugih patogena iz vazduha.

Rocinha favela, Rio de Janeiro, Brazil Foto: Tanjug/AP

Imajući to u vidu, Valas Pereira da Silva, predsednik udruženja stanovnika Rosinja, kaže da je 13. marta dostavio službeni zahtev državnom sekretarijatu za turizam tražeći da se strancima zabrani ulazak u favelu.

- Najviše čujemo da bolest dolazi od stranaca, i to nas brine. Očigledno je da preduzimamo mere predostrožnosti - pranje ruku, korišćenje sredstava za dezinfekciju ruku i tako dalje - ali velika briga za mene lično je poseta stranaca - rekao je Pereira da Silva.

Favele u Rio de Žaneiru dobile su neku vrtsu mistike, s filmovima poput Elitnog odreda i Crnog Orfeja, prikazujući ih kao mesta koja muče trgovina drogom i siromaštvo, ali blagoslovljeni živom kulturom i privilegovanim pogledima.

Favele su često na listi mesta turista koje treba obići, a Rosinja je često prva tačka.

Rocinha favela, Rio de Janeiro, Brazil Foto: Tanjug/AP

I druga turistička mesta u Rio de Žaneiru takođe su "pod lupom". Vatrogasci u tri kamiona parkirali su se u ponedeljak na trotoarima turističkih plaža Leblon, Ipanema i Kopakabana, reprodukujući snimak koji apeluje na plivače da odu kako bi sprečili širenje virusa. Kamioni će se vratiti u utorak ujutro.

Guverner države će takođe objaviti dekret o zabrani posete određenim turističkim destinacijama na 15 dana, saopštila je pres služba sekretarijata za turizam. To uključuje brdo Glava šećera  i skulpturu Hristosa Spasitelja, gde posetioci često odlaze kako bi snimili selfije ispred čuvene statue.

Osim ove dve planine, neka od najboljih mesta u Riju sa kojih se pruža sjajan pogled na grad nalaze se u favelama na brdima.

Brazil je zabeležio 234 slučaja koronavirusa, a lokalni prenos je potvrđen u Rio de Žaneiru, Sao Paulu i državi Bahia, saopštilo je ministarstvo zdravlja. Postoji još 2.000 mogućih slučajeva širom zemlje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA