• 0

Obrt na suđenju masovnom ubici na Novom Zelandu: Terorista priznao zločin

Tarant je u pritvoru od 15. marta 2019. godine kada je uhapšen i optužen da je iz poluautomatskog oružja pucao na muslimane koji su se okupili na molitvi u dve džamije u Krajstčerču, uživo prenoseći svoj zločin preko Fejsbuka

  • 0
brenton tarrant Brenton Tarant Novi Zeland teroristički napad

Foto: Tanjug/AP

Na suđenju Australijancu optuženom za masovno ubistvo 51 vernika u džamijama na Novom Zelandu danas je došlo do neočekivanog obrta, jer je optuženi priznao svoj zločin.

Tokom saslušanja u Vrhovnom sudu Krajstčerča, optuženi Brenton Tarant je u izjavi preko video linka priznao 51 optužbu za ubistvo, 40 optužbi za pokušaj ubistva i jednu optužbu za terorizam.

brenton tarrant Brenton Tarant Novi Zeland teroristički napad

Foto: Tanjug/AP

- Biće osuđen za svaki pojedinačni zločin koji je počinio. Priznanje krivice je značajan korak ka izricanju presude - izjavio je neposredno po završetku saslušanja predsedavajući sudskog veća, sudija Kameron Mander.

Tarant je u pritvoru od 15. marta 2019. godine kada je uhapšen i optužen da je iz poluautomatskog oružja pucao na muslimane koji su se okupili na molitvi u dve džamije u Krajstčerču, uživo prenoseći svoj zločin preko Fejsbuka.

Priznanje Taranta čini suvišnim dalji sudski postupak koji je trebalo da startuje u junu, pa će sudsko veće nastaviti da donosi presude za ukupno 92 tačke optužnice.

brenton tarrant Brenton Tarant Novi Zeland teroristički napad

Foto: Tanjug/AP

Sud nije najavio kada će biti izricanje presude, ali indikativno je što je optuženom Tarentu pritvor produžen do 1. maja.

- Cela nacija, ali posebno muslimanska zajednica, pošteđeni su suđenja koje je zločincu moglo da posluži kao propagandna platforma - rekla je premijerka Novog Zelanda DZasinda Ardern, koja se prethodno zarekla da u javnosti neće izgovoriti ime ubice.

brenton tarrant Brenton Tarant Novi Zeland teroristički napad

Foto: Tanjug/AP

Tarentovi advokati nisu se odazvali pozivu da prokomentarišu najnoviji obrt na suđenju.

Sud je prethodno odredio jednočasovni medijski embargo na informaciju o priznanju krivice kako bi prethodno bili direktno obavešteni članovi porodica nastradalih i preživele žrtve napada.

Video: Jula 2016. Siniša Zlatić je zavio Žitište u crno. Ovo su snimci posle masakra

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima