• 10
 ≫ 

Nemačka uvodi stroža pravila za dobijanje državljanstva: Ovo su novi uslovi

 ≫ 

Predlogom zakona takođe je predviđeno da oni koji se lažno predstave ne smeju dobiti ni dozvolu za privremeni boravak, niti posle toga (neograničenu) dozvolu za naseljavanje

 • 10
Odlazak u Nemačku, kover, torba, nemačka, putovanje

Foto: Profimedia

Da bi stranac mogao da podnese zahtev za dobijanje nemačkog državljanstva, po pravilu, mora da živi osam godina u Nemačkoj, a ubuduće bi i iskrenost trebalo da bude važan kriterijum.

Strancima koji su prilikom ulaska u zamlju dali pogrešna imena ili zemlju porekla biće otežano dobijanje nemačkog državljanstva. Po nacrtu izmena zakona koje je sačinilo Ministarstvo unutrašnjih poslova - vreme provedeno u Nemačkoj s lažnim identitetom više se neće računati.

- Pravni sistem koji sebe ozbiljno shvata ne sme da nagrađuje one koji ga ne poštuju. U suprotnom se podstiče kršenje zakona, diskriminiše ponašanje onih koje se pridržavaju zakona i tako potkopavaju preduslovi za njegovu efikasnost - kaže se u obrazloženju predloga zakona", navodi Dojče vele (DW).

Predlogom zakona takođe je predviđeno da oni koji se lažno predstave ne smeju dobiti ni dozvolu za privremeni boravak, niti posle toga (neograničenu) dozvolu za naseljavanje. A ovo poslednje je neophodno da bi se dobilo nemačko državljanstvo. Shodno tome "utvrđivanje identiteta i državljanstva biće obavezni preduslov za izdavanje dozvole za naseljavanje".

Još jedan pasus koji bi trebalo da se menja, piše DW, tiče se dece "falsifikatora identiteta". Po važećem zakonu, deca rođena u Nemačkoj čiji su roditelji stranci nemački pasoš uglavnom dobijaju od rođenja - pod uslovom da jedan od roditelja živi najmanje osam godina u zemlji.

Ako se ispostavi da je jedan od roditelja obmanuo vlasti u vezi sa svojim identitetom, deca će takođe izgubiti nemačko državljanstvo. Međutim, ovo bi trebalo da odnosi samo na decu do pet godina starosti. Ostali izuzeci su, na primer, ako je jedan roditelj nemački državljanin. Pritom je takođe na snazi pravilo da - nijedno dete u Nemačkoj ne može biti bez ijednog državljanstva.

Nacrtom zakona se takođe planira da osobe koje u Nemačkoj dobiju azil ili zaštitu u skladu sa Ženevskom konvencijom o izbeglicama - po pravilu ne smeju imati više državljanstava. To se odnosi na oko četvrtinu svih tražilaca azila u Nemačkoj.

Video: Za zaposlenje u Nemačkoj vam ne treba diploma fakulteta, samo kurs jezika

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • milovan

  18. april 2020 | 22:29

  Bilo je i vreme.

  8
  1

  Podelite komentar

 • Milos

  18. april 2020 | 22:53

  Ajoj pa šta je sa nama svima koji smo sredili državljanstva i vize za nešto sitno.hoce li to imati uticaj na mene ili ne.

  5
  1

  Podelite komentar

 • Radovan

  18. april 2020 | 22:41

  Pa kako ovo, pa otkud ove mere, bas sada u ovom trenutku? Izgleda da se Nemci homogenizuju, prosto nece da dele kolac sa drugima, nego Nemacka Nemcima novi je moto. To sam skoro vise puta naglasavao ovim nasim gastabajterima, onima sto su jos uvek u Nemackoj, da ce i oni uskoro krenuti put pod noge, a oni to nisu skapirali, i misle kako su zasticeni i kako baba misli na njih. Misli misli, evo kako misli, da im vidi ledja. Nemci su inace neverovatno predvidljiv narod, nije cudo sto su ih Englezi svaki put zavrnuli. Hahaha 😀😀😀😀

  3
  9

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok