≫ 

Otkriće koje menja sve: SAD imaju test koji otkriva osobu sa koronom pre nego što bude zarazna

Kako kažu kordinatori projekta, oni se nadaju da će testovi koji se baziraju na uzorcima krvi moći da otkriju prisustvo koronavirusa u čoveku tek 24 sata pošto je osoba zaražena

  • 5
vakcina Foto: Pixabay.com

Naučnici koji rade za Vojsku Sjedinjenih Američkih Država razvili su novi test za korona virus koji može potencijalno da otkrije nosioce zaraze pre nego što ti ljudi postanu infektivni i rašire ovu smrtonosnu bolest.

Kako kažu kordinatori projekta, oni se nadaju da će testovi koji se baziraju na uzorcima krvi moći da otkriju prisustvo koronavirusa u čoveku tek 24 sata pošto je osoba zaražena, odnosno pre nego što pacijent počne da manifestuje simptome.

Takođe, treba napomenuti da tek posle nekoliko dana inficirana osoba može da širi korona virus. Istraživači ističu i da je to čak četiri dana pre nego što trenutni testovi mogu da detektuju zarazu.

Ovaj test je razvijen pod okriljem agencije Ministarstva odbrane SAD za razvoj vojnih tehnologija (DARPA) i nastao je u sklopu pravljenja ranih dijagnoza u slučaju hemijskog rata ili epidemije virusa i bakterija.

Kako navodi “Gardijen”, projekat je namerno ubrzan zbog pandemije korona virusa, a u narednih nedelju dana bi trebalo da se nađe pred komisijom za odobravanje lekova (FDA)

- Ovaj koncept ispunjava dijagnostički “procep” širom sveta - kazao je šef DARPA-e dr Bred Ringejsen i dodao da ukoliko FDA odobri ovaj projekat, to će biti faktor koji će promeniti sve.

Eksperti upozoravaju: Čeka nas 2 godine haosa, 70 odsto zaraženih i 3 moguća scenarija

Novi korona virus će verovatno da nastavi da se širi još 18 meseci do dve godine, sve dok 60 do 70 odsto populacije ne bude inficirano, saopštio je tim vodećih američkh eksperata.

Oni su predložili da se SAD spreme za najgori scenario koji uključuje još jedan talas epidemije na jesen i zimu. Čak i u najboljem slučaju, i dalje će biti smrtnih slučajeva, predviđaju oni.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Krcata vodeća bolnica u Njujorku, respiratori i otkucaji srca: Lekar u američkoj noćnoj mori Kovida

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA