≫ 

Alarmantno upozorenje stručnjaka: Krčenje šuma u Amazoniji može da dovede do novih pandemija

Krčenje šuma u ​​brazilskoj Amazoniji poraslo za 30 posto u martu u odnosu na isti period prošle godine, a najnoviji podaci govore da se trend nastavio u aprilu

  • 3
Veliki deo krčenja šuma u brazilskom delu Amazonije vrši se ilegalno da bi se dobio nov prostor za uzgoj stoke. Načelnik zajednice Kaiapo kaže da ne želi drvoseče na svojoj zemlji optužujući ih za prikrivanje ilegalnih radnji i vršenja pritiska na starosedeoce. Kaiapo Indijanci, potpuno odvojeni od civilizacije, već vekovima žive ustaljenim plemenskim načinom života  u srcu brazilske prašume u južnom delu brazilske države Para spadaju u etničke autohtone kulture. Foto: Tanjug/AP/Leo Correa

Brazilska vlada pokušava da iskoristi korona virus kako bi uvela zakone koji bi mogli da dovedu do pojačane okupacije zemlje domorodaca i krčenja šuma u ​​Amazoniji, tvrde aktivisti i stručnjaci, usled upozorenja da bi dalji poremećaji u okruženju mogli dovesti do novih pandemija.

Zemlja je podeljena oko toga koliko je Covid-19 opasan, dok predsednik Žair Bolsonaro govori kako se radi o "malom gripu" i protivi se merama blokade, iako su u Sao Paulu iskopane masovne grobnice zbog porasta žrtava, prenosi Independent.

Iako je kriza dovela do zastoja, vladini podaci sugerišu da je krčenje šuma u ​​brazilskoj Amazoniji poraslo za 30 posto u martu u odnosu na isti period prošle godine, a najnoviji podaci govore da se trend nastavio u aprilu.

Takođe je zabeleženo povećanje naleta u neke domorodačke zemlje od strane rudara i otimača zemlje, pošto se i napori civilne i službene zaštite smanjuju zbog straha od infekcije.

U ovom kontekstu, naučnici izdaju nova upozorenja da ekološki poremećaj može da poveća šansu da nove infekcije pređu na ljude - poznate kao "zoonotske" bolesti.

- U proseku jedna od tri epidemija novih bolesti je povezana sa promenama u upotrebi zemlje, kao što je krčenje šuma - rekao je predsednik Ekohelt alijanse Piter Dazak.

Dr Dazak je bio vodeći autor ogromne studije koju je podržala američka vlada iz 2019. godine i koja je napomenula da su HIV, ebola i virus Zika sve "bolesti uzročno povezane sa promenom zemljišta".

Amazonija požari Foto: Tanjug/AP

Neki stručnjaci smatraju da je Amazonija posebno visoko rizična lokacija za nova izbijanja.

Šumski požari, često izazvani taktikom krčenja šuma i paljenja, takođe mogu da igraju ulogu u nastanku novih bolesti.

Pošto je Amazonija pretrpela najgoru sezonu požara u deceniji u 2019. godini, više desetina međunarodnih stručnjaka okupilo se da ponudi oštro upozorenje.

- Amazonski region Brazila, endemičan za mnoge zarazne ili zoonotske bolesti, može da, nakon požara, pokrene selekciju za opstanak, a sa njom promene staništa i ponašanje nekih životinjskih vrsta. To mogu biti rezervoari zoonotskih bakterija, virusa i parazita - upozorili su stručnjaci.

Video: Pretužna slika: Usnimljena Amazonija iz vazduha

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    2. maj 2020 | 10:51

    DOVEDEN JE PREDSEDNIK AMERICKI MARIONETA KAKO BI SVE SUME MOGLI DA ISKRCE I DA PROFITIRAJU NA KLIMATSKIM PROMENAMA KOJE UNISTAVAJU SVE PRED SOBOM!!! TO ULAZI ISTO U PROGRAM ,ZLATNA MILIJARDA,ELITE!!! CILJ JE NA SVE MOGUCE NACINE UBITI 6 MILIJARDI LJUDI NA PLANETI ZEMLJI KAKO BI OSTALA ELITA ZA KOJU CE RADITI ROBOTI!!!!!!

  • L

    2. maj 2020 | 15:41

    Samo neka cackaju gde ne treba...idioti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA