≫ 

Da li nove mere aerodroma protiv korona virusa povećavaju šanse za teroristički napad?

Terorističke grupe poput ISIS-a verovatno će želeti da iskoriste ovakvu priliku - kaže ekspert za bezbednost aviosaobraćaja

  • 0
Heathrow airport, aerodrom Hitrou, London, Engleska Foto: Tanjug/AP

Teroristi bi mogli da iskoriste slabost koju je izazvala pandemija korona virusa, tvrdi ekspert za bezbednost u aviosaobraćaju Filip Baum.

Baum smatra da će provere biti oslabljenje ukoliko bezbednosni timovi budu u obavezi da otkrivaju i moguće putnike koji su zaraženi korona virusom.

- Radnici obezbeđenja moraju da budu usredsređeni na kriminalce i teroriste. Postoji velika opasnost da budu ometeni dok pokušavaju da spreče zdravstvene pretnje. Ljudi koji rade skrining ne bi trebalo da se bave time ko od putnika pokazuje simptome bolesti - objasnio je on.

- Terorističke grupe poput ISIS-a verovatno će želeti da iskoriste ovakvu priliku. Društvo je već sada paralizovano, a avioindustrija bi trebalo da razmišlja kao “protivinik”, prepozna takve situacije i nađe rešenje - dodao je on.

Aviokompanije i aerodromi traže dogovor na svetskom nivou koji se tiče zdravstvenih mere kako bi povratili poverenje putnika, a pretpostavlja se da će jedna od mera biti merenje temperature putnika pri polasku aviona.

- Moramo da izbegnemo sakrivene zamke, koje je virus napravio - ističe Baum.

On smatra da, ukoliko se od radnika obezbeđenja bude tražilo da rade više nego što je njihov posao, to će dati prostora “onima koji žele da počine kriminalno delo ili teroristički napad”.

Baum, sa druge strane, smatra da ova situacija ima i izvesnih benefita. Naime, zatvaranje aerodroma u Londonu i nekih terminala na Hitrou, pruža šansu da se vežba eventualni scenario u slučaju da nastupi krizna situacija, prenosi "Independent".

- Menadžeri bezbednosti se žale da ne mogu da sprovode vežbe kako bi želeli, kao što je recimo razoružavanje naoružanog napadača na aerodromu. Uvek su govorili da to ne mogu da rade, jer bi to u suprotnom značilo da zbog toga moraju da zatvaraju terminal - objasnio je on.

"Kakvo socijalno distanciranje na aerodromu, to je nemoguće"

Uvođenje socijalnog distanciranja kao mera protiv širenja korona virusa na aerodromima je "fizički nemoguće“, upozorio je ranije izvršni direktor londonskog aerodroma Hitrou Džon Holand-Kaj.

- Socijalno distanciranje ne funkcioniše ni u jednom javnom prevozu, a kamoli u vazdušnom saobraćaju - rekao je Holand-Kaj za Bi-Bi-Si.

Prvi čovek najprometnijeg aerodroma u Evropi rekao je i da će aerodromi morati da uvedu zdravstvene preglede, a putnici će morati da nose maske.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Nikada niste videli ovakav beogradski aerodrom... Nema žive duše

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA