≫ 

Mreža špijuna “Petoro očiju” potopila Trampa: Bez dokaza da je korona došla iz laboratorije u Vuhanu

Peking je mogao da bude predusetljiviji kada je reč o epidemiji u Vuhanu, kineskom gradu odakle je krenuo virus, ali ne bi trebalo praviti dalji pritisak jer ovaj konflikt može da dovede do eskalacije između Zapada i Kine

  • 5
Naucnici, Institut, Vuhan, korona, scientists at the Wuhan Institute of Virology Foto: SHEPHERD ZHOU / Newscom / Profimedia

Nema dokaza koji potkrepljuju tvrdnju administracije predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa da je korona virus došao iz kineske laboratorije, kažu izvori iz obaveštajnih organizacija.

Kako navodi Gardijen, dosije od 15 strana u kome se optužujue Kina da je prikrila svoju ulogu u pandemiji koronavirusa uopšte se ne bazira na obaveštajnim podacima iz poznate mreže “Petoro očiju”, koju čine špijunske agencije iz SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Australije, Novog Zelanda i Kanade.

Peking je mogao da bude predusetljiviji kada je reč o epidemiji u Vuhanu, kineskom gradu odakle je krenuo virus, ali ne bi trebalo praviti dalji pritisak jer ovaj konlikt može da dovede do eskalacije između Zapada i Kine, smatra mreža “Petoro očiju” a piše “Gardijen”.

Australijski list “Sunday Telegraph” prošle nedelje je tvrdio da je imao u uvid dosije u kom se navodi zabrinutost vlada zapadnih država. Takođe, dokument je navodno napravljen od podataka mreže “Petoro očiju”, a u njemu stoji tvrdnja da je Peking imao ulogu u pandemiji korona virusa.

Međutim, kako prenosi “Raša tudej”, usledio je demanti da u pravljenju dosijea uopšte nisu korišćene informacije špijunske mreže ovih pet zemalja.

Pompeo ponavlja stav Trampove administracije: Kina je kriva za sve

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je pre nekoliko dana da postoji mnogo jakih dokaza da je korona virus potekao iz laboratorije u Vuhanu, a ne sa obližnje pijace.

- Postoje brojni dokazi da je tamo sve počelo. Od početka smo govorili da je virus potekao iz Vuhana - istakao je Pompeo za Ej-Bi-Si.

On, međutim, nije direktno rekao da li misli da je virus korona namerno pušten.

Pompeo je dodao da nema razloga da sumnja u stav obaveštajnih službi SAD da koronu nije stvorio čovek i da virus nije genetski modifikovan.

Sve ovo je biološki rat? 

Kineski zvaničnici su prethodnih dana kateogirčki demantovali navode koji dolaze iz Vašingtona. Takođe, treba napomenuti da je početkom marta portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Liđijan Žao tražio od američkih vlasti da priznaju da skrivaju poreklo korona virusa, tvrdeći da je ta infekcija “doneta” u Vuhan preko vojske Sjedinjenih Američkih Država.

Pozivajući se na izjavu direktora Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Roberta Redfilda da je u Americi bilo nekoliko žrtava korona virusa pre nego što su ti pacijenti bili testirani, Žao je pozvao američke vlasti da otkriju o čemu se radi.

- Vrlo je moguće da je američki vojnik doneo epidemiju u Vuhan - kazao je tada Liđijan i tražio od SAD da budeu “transparente i kažu gde i kada je nulti pacijent dijagnostifikovan”.

Iz zgrade ušuškane kraj jezera krenuo pakao?

Ušuškana u brdima na obodu Vuhana, grada koji slovi za prvi epicentar epidemije korona virusa, stoji biološka laboratorija u koju sada čitav svet upire prstom, jer se veruje da je virus potekao baš iz jedne od njenih epruveta.

U ovom trenutku najviše SAD veruju da je virus potekao iz laboratorije koja se nalazi pod strogim nadzorom, a Kinezi sa druge strane, uporno odbacuju te tvrdnje nazivajući ih bizarnim i govore da je korona vrlo verovatno prešla sa životinje na čoveka na ribljoj pijaci u Vuhanu, te da je zaraza tako krenula da se širi.

Međutim, brojne teorije zavere koje kolaju uvek vraćaju priču na Institut za virusologiju u Vuhanu, i kako je korona "pobegla" baš iz ove laboratorije.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Koje sve teorije zavere prate virus Covid-19?

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oldtajmer

    5. maj 2020 | 15:12

    Uglavnom sam protivnik teorija zavere ali mi je ova pandemija blago rečeno sumnjiva. Toliko tu ima nelogičnosti a i mesta za sumnju da čovek mora biti spreman na sve. Čitam da se ovi lešinari iz farmako mafije utrkuju ko će prvi da izbaci vakcinu a još niko nije siguran ni kako ovaj virus deluje. Svaki dan se otkrine neko novo delovanje. Kako onda čovek da veruje u tu vakcinu?

  • ....

    5. maj 2020 | 15:10

    Ko sme reci da je iz laboratorije?!Niko.Znamo mi da je iz laboratorije, samo ne znamo cije.Znamo i cilj.

  • J...

    5. maj 2020 | 20:23

    Nista amerikancima ne verovati!!!pre ce biti da su oni odneli virus u kinu kako bi kineze bacili na kolena!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA