≫ 

Kako su klanice postale novo žarište korone u Nemačkoj? Eksplozija epidemije otkrila strašnu istinu

U ovakvim uslovima mere socijalnog distanciranja su nemoguće

  • 1
Klanica nemačka koronavirus Foto: Tanjug/AP

Radni uslovi za migrante u nemačkim klanicama došli su u centar pažnje nakon što je više od 200 radnika bilo pozitivno na korona virus u fabrici u Kosfeldu, na zapadu zemlje.

Eksplozija korona virusa dogodilo se u još najmanje druge dve fabrike za preradu mesa u Nemačkoj. Većina inficiranih radnika je iz Rumunije i Bugarske.

Zvaničnici kažu da se virus najverovatnije proširio kroz zajedničko stanovanje osoblja, a epidemija je privukla pažnju na teške radne uslove ove industrije, prenosi Juronjuz.

- Radnici u nemačkoj mesnoj industriji rade vrlo često preko kooperanata, a ne za same klanice, a uslovi rada ovih kooperanata su često veoma, veoma loši - rekao je Sabolks Sepsi, koji brani prava radnika migranata u Nemačkoj.

On je dodao kako se oni suočavaju sa "izuzetno dugim radnim satima", nesigurnim poslovima i često lošim smeštajem, a kako je rekao, spavaću sobu često dele sa još dvoje ili troje ljudi i moraju da rade zajedno.

- Uslovi života jednostavno ne dozvoljavaju mere socijalnog distanciranja - rekao je Sepsi.

"Moderno ropstvo"

Nemački Dojče Vele razgovarao je sa radnicima u ovim fabrikama natrpanim u oronulim domovima, pišući kako je eksplozija epidemije razotkrila "moderno ropstvo" u industriji.

U poslednjih nekoliko nedelja došlo je do eksplozije pandemije u klanicama u brojnim zemljama, najviše u SAD, ali i u Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj, Australiji i Španiji.

Trend je počeo da otkriva neprijatnu realnost: većinu jeftinog mesa na policama u marketima u zapadnim državama spremaju radnici migranti koji imaju niske plate, često žive zajedno u domovima i rade u prenatrpanim uslovima čak i usred pandemije.

Klanica meso fabrika Foto: Pixabay.com

- Većina radnika u mesnoj industriji i drugoj prehrambenoj industriji zapravo plaća cenu za ovo jeftino meso i za jeftinu hranu - rekao je Sepsi.

Nakon višegodišnjih rasprava i polemika, Nemačka je uvela minimalnu platu u 2015. Ona iznosi oko 1.500 evra mesečno bruto za radnike koji rade sa punim radnim vremenom.

Ali Sepsi kaže da različiti zakoni uvedeni u poslednjoj deceniji radi poboljšanja života radnika migranata u nemačkoj industriji mesa bave se samo simptomima, a ne korenom problema: činjenica da većinu radnika iz klanica angažuju podizvođači koji pokušavaju da potkopaju jedni druge.

- Mislimo da klanice treba direktno da zapošljavaju ljude i daju im posao - dodao je Sepsi, rekavši kako bi ovo pomoglo radnicima da imaju sopstvene stanove umesto da žive zajedno u domovima za vreme pandemije.

Video: Istorijski kratko obraćanje nemačke kancelarke Angele Merkel

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    13. maj 2020 | 12:50

    Gledam jutros na NTV oko dve hiljase radnika moraju na test.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA