• 1

3 države gde broj obolelih haotično skače, jedna se izdvaja: Kako je stopa smrtnosti u Rusiji niska?

Doktorka Elena Malinkova, šefica odeljenje za zarazne bolesti pri ruskom Ministarstvu zdravlja ima jednostavno objašnjenje: Niža stopa smrtnosti ima veze sa vremenom kada se detektuje bolest, kao i sa činjenicom da Rusi idu lekaru čim se simptomi pojave

  • 1
Moskva, Kremlj, Rusija

Foto: Tanjug/AP

Već skoro dve nedelje tri države se izdvajaju od ostatka sveta po broju obolelih od korona virusa na dnevnom nivou. To su SAD, Rusija i Brazil, zemlje u kojima broj novoobolelih u toku dana ide i na preko 10.000.

Kako piše CNN, ovo ima donekle smisla s obzirom na to da se sve tri nalaze u prvih deset država sa najviše stanovika, odnosno da ih imaju više od 125 miliona, a svaka od njih, takođe, ima i visoku gustinu naseljenosti u pojedinim gradovima.

Zajednička im je još jedna stvar, a to je da svaka od njih deluje prilično neorganizovano i da je stvar prepuštena zasebnim regionima na upravljanje.

Ipak, ono što odvaja Rusiju od druge dve je stopa smrtnosti od korona virusa. Prema podacima Instituta Džon Hopkins od ponedeljka, stanje u SAD je prilično kritično sa stopom smrtnosti od 6 odsto, u Brazilu ona je skoro na 7 odsto, a brojne evropske zemlje, uključujući Italiju, Francusku, Španiju, Belgiju i Veliku Britaniju imaju stopu od preko 10 odsto. U Rusiji, gde je pandemija stigla gotovo istovremeno kad i u Brazil, ta stopa je niža od 1 odsto.

Kako je to moguće?

Doktorka Elena Malinkova, šefica odeljenje za zarazne bolesti pri ruskom Ministarstvu zdravlja ima jednostavno objašnjenje: Niža stopa smrtnosti ima veze sa vremenom kada se detektuje bolest, kao i sa činjenicom da Rusi idu lekaru čim se simptomi pojave.

Ruski novinari su objavili da je više od 60 odsto od ukupnog broja slučajeva registrovano u Moskvi, koja ima mlađu i zdraviju populaciju, za razliku od ruralnih delova.

Da bi se razumelo zašto je stopa smrtnosti niža, potrebno je pogledati nekoliko faktora. Na primer, razlika između Ruije i Brazila kada je reč o testiranju je ogromna. Malinkova i drugi ruski stručnjaci treba da budu ponosni, piše CNN. Naime, Rusi su testirali skoro 41.000 stanonika na milion ljudi. U Brazilu je situacija drugačija, oko 3.500 testiranja na milion ljudi (u SAD oko 31.000).

Vladimir Putin, Rusija, bolnica, koronavirus

Putin u poseti bolnici; Foto: Tanjug/AP

Kao što se videlo na primeru Švajcarske, Nemačke i nekih drugih zemalja, stopa smrtnosti je niža jer je masovno testiranje dovelo do registrovanja slučajeva koji nikada nisu stigli da napreduju.

Ni Rusija ni Brazil nisu objavili mnogo informacija o ljudima koji su preminuli usled korona virusa. Brazil je krajem aprila naveo da su 59 odsto umrlih muškarci. Međutim, prema podacima Svetske banke, 15 odsto Rusa je starije od 65 goina, u SAD 16 odsto, a u Brazilu samo devet odsto, pa se očekivalo da Brazil ima nižu stopu smrtnosti, što na kraju nije slučaj.

U Rusiji su takođe više rasprostranjene kardiovaskularne bolesti nego u Brazilu, a takođe Rusija ima i više pušača nego Brazil.

Ono što nije poznato jeste šta Rusija ubraja u smrtne slučajeve od korona virusa i tu je možda i ključ zašto je stopa smrtnosti tako niska. Na primer da li nekog sa srčanim problemima, ko je bio pozitivan i na koronu, dodaju u statistiku. Takođe, ne zna se ni da li se ubajaju smrtni slučajevi iz staračkih domova za ljude koji nisu ni testirani.

Ono što CNN naglašava je da stopu smrtnosti od Kovida-19 u Rusiji, ali i širom sveta, ne definiše međunarodno dogovorena definicija, već vlast koja prijavljuje podatke. U tekstu se navodi i su ovi podaci vrlo često proizvod "političkih kalkulacija".

Da podsetimo, u Rusiji je zaraženo preko 240.000 ljudi, a umrlo je 2.212 (15 umrlih na milion stanovnika).

Video: Sankt Peterburg: U požaru u Kovid bolnici život izgubilo pet pacijenata

(N. Z.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladan

    Odgovor je veoma jednostavan. Tajni sastojak je - laganje.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima