• 23

Ukrajina postala "fabrika beba": Parovi iz celog sveta hrle da "kupe" decu i to je legalno

Za manje od mesec dana iz Ukrajine su stigle dve vesti koje otkrivaju problem ovih agencija u zemlji

  • 23
Bebe surogat Ukrajina Kijev

Printskrin: Youtube/BioTexCom clinic

Ukrajina je jedna od samo nekoliko zemalja u Evropi u kojoj je komercijalizovano surogat majčinstvo legalno. Nakon što su Tajland i Indija zabranili potpomognutu trudnoću, Ukrajina je stekla titulu "Meke surogatstva". Budući roditelji iz celog sveta, nemoćni da imaju decu, počeli su da posećuju Ukrajinu, a kao odgovor na to, u zemlji su počele da se otvaraju brojne agencije za ove potrebe.

Za manje od mesec dana iz Ukrajine su stigle dve vesti koje otkrivaju problem ovih agencija u zemlji.

Policija u Kijevu je 25. aprila saopštila da je otkrila grupu odgovornu za prodavanje beba u inostranstvo i da se 140 stranih državljana nalazi pod istragom, a onda su u četvrtak svet obišli snimci beba u klinici po koje niko zbog korona virusa nije došao.

Za dete do 50.000 dolara

Krajem aprila je ukrajinska policija izvršila pretres u jednoj privatnoj klinici koja navodno prodaje bebe u Kinu. Detalje o slučaju podelio je na Fejsbuku zamenik ministra unutrašnjih poslova Anton Gerašenko.

U lancu su učestvovali šefica klinike, njen sin, kao i dvojica drugih ukrajinskih državljana i tri kineska.

Većina klijenata klinike su bili samci, muškarci iz Kine. Iako je tačan broj beba žrtava trgovine ljudima nepoznat, najmanje 140 stranih državljana je pod istragom.

Cena za jednu bebu je bila oko 50.000 dolara, a ogromna suma je pokrivala veštačku oplodnju surogat majke, pravnu podršku i ogranizovanje izmišljenih brakova kako bi se olakšalo krijumčarenje dece u inostranstvo, piše "Raša tudej".

Nije poznato da li su muškarci koji su ih usvojili i očevi te dece.

Plač koji odjekuje bolnicom

Nedugo nakon toga svet je ostao zaprepašćen snimcima iz jednog hotela u vlasništvu klinike BioTexCom nadomak Kijeva u kom je ostala 51 beba koja čeka svoje roditelje. Oni su uglavnom sa Zapada, a u Ukrajinu nisu mogli da uđu zbog epidemije korona virusa.

Portal rmx.news piše da se klinika BioTexCom reklamira kao centar za reprodukciju, a u njihovom katalogu potencijalni roditelji mogu naći "atraktivne" ponude u prodaji sa slikama nasmejanih beba koje su priložene uz njih. Za mnoge je cena dece jedna od najatraktivnijih karakteristika. Naime, svaka beba, kako je naveo ovaj portal, košta samo 9.900 evra.

Međunarodna prodavnica beba

Tačan broj surogat agencija nije poznat, a parovi koji bi da "iznajme" matericu hrle u Ukrajinu jer mnogo manje košta nego u ostalim zemljama. Potpomognuta trudnoća nije zakonom zabranjena, te nije potrebno ništa više od jednostavnog ugovora između surogat majke i potencijalnih hranitelja.

Kako piše "Skaj njuz", surogat majka za "uslugu" može da zaradi 15.000 evra.

Ukrajinski dečji ombudsman Mikola Kuleba objavio je juče na Fejsbuku da je surogat majčinstvo neregulisano i da krši dečja prava.

- Komercijalizacija i dozvola za takve aktivnosti u Ukrajini promovišu nekontrolisanu prodaju ukrajinske dece u inostranstvo. Ukrajina postaje međunarodna online prodavnica beba. Ni ne znamo broj dece kojom se Ukrajina "snabdeva" - naveo je on.

Naglasio je da nijedna država nije dužna da porodici obezbedi dete, ali da svako dete ima pravo na porodicu. U tom kontestku, kaže, izostavljen je pojam "majke" koja je rodila dete, ali nije genetska majka.

- Deca koja su u hotelu ustvari imaju biološke majke koje su u Ukrajini, ali ona sada ostaju bez roditelja sbog surogatstva - naveo je Kuleba.

On je podsetio da su 1991. godine predstavnici nemačkog parlamenta izjavili da je surogat u suprotnosti sa dečjim pravima, naročito pošto veza deteta i majke koja ga je rodila nije uzeta u obzir, te da sklanjanje deteta od biološke majke može da ima negativne posledice.

- Kategorično sam protiv komercijalnog surogatstva. To je objektivizacija deteta i njegovo pozicioniranje kao roba - dosao je.

(N. Z.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    Marva od ljudi.....!Sirota deca.....

  • aca

    Idem da kupim bebca odmah

  • Deda Vasa

    Za mene je ovo bolesno i ne postoji ništa što bi me ubedilo u suprotno. Pobogu deca nisu krompir ili kupus pa da se prodaju na pijaci. Odvratno.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima