≫ 

Muke grobara: Ne znaju gde će sa žrtvama korona virusa, rade po 15 sati dnevno za 265 evra mesečno

Pondok Rangon je jedno od dva groblja na području Džakarte gde se sahranjuju žrtve bolesti COVID-19, a 50 radnika na tom mestu trudi se da obavi sahranu u manje od 10 minuta, kako bi smanjili rizik od eventualne infekcije koronavirusom

  • 0
Španija sahrana korona Ilustracija, Foto: Tanjug/AP

Smrtonosni pohod korona virusa se nastavlja. Iako neke zemlje polako popuštaju sa merama protiv širenja ovog virusa jer su uspele da obuzdaju epidemiju, druge se pribojavaju udara infekcije.

Jedna od tih zemalja je Indonezija, a koliko je situacija alarmantna, govori podatak da grobari u prestonici Džakarti rade i po 15 sati dnevno, pošto tela pristižu kao da su na traci.

- Najopasniji deo je kada polažemo kovčeg u zemlju, zato što tada moramo da ga dodirnemo. Osetimo olakšanje kada obavimo sahranu - priča 42-godišnji grobar Hakim, inače otac četvoro dece.

Pondok Rangon je jedno od dva groblja na području Džakarte gde se sahranjuju žrtve bolesti COVID-19, a 50 radnika na tom mestu trudi se da obavi sahranu u manje od 10 minuta, kako bi smanjili rizik od eventualne infekcije koronavirusom.

Grobari tamo rade i do 15 sati dnevno, sedam dana u nedelji za mesečnu platu od oko 265 evra. Kako prenosi “South China Morning Post”, iskopaju najmanje 20 grobova dnevno, sa drvenim daskama na kojima piše ime, datum rođenja i smrti. Kako kažu zaposleni tamo, jedva mogu da se izbore sa prilivom novih tela.

- Ekipe Hitne pomoći nam konstantno donose tela - rekao je Hakim.

"Ovo je Božji test"

Zbog posla kojim se bavi, Hakim kaže da su komšije počele iznenada da ga izbegavaju od marta kada su zabeleženi prvi slučajevi u Indoneziji, koja broji 260 miliona stanovnika.

- Iako ne kažu to naglas, osećam kako se drže na distanci, kao da me se boje - rekao je Hakim.

Radnici su prinuđeni da rade po velikim vrućinama, a prilikom sahrane članovi porodice su udaljeni od kovčega.

- Porodice ne mogu da prisustvuju sahrani i da se pomole za voljene. Srce mi se slama kada vidim familije u suzama. Kopam grobove već 33 godine i nikada nisam bio umorniji nego sada. Ovo je izgleda Božji test - kaže grobar Minar (54).

Da napor za radnike groblja bude veći, većina posti zato što je Ramazan, odnosno ne jedu i ne piju dok je dan.

Grobar Naman Suherman rekao je da se nekako izbori sa glađu i žeđu tako što smatra da radi nešto plemenito za žrtve korona virusa

- Ono što mi održava veru u ovaj posao jeste da mogu da pomognem preminulima da pronađu konačište - kaže ovaj 55-godišnjak.

Prema poslednjim podacima, u toj zemlji umrlo je 1.221 osoba od koronavirusa, dok je 18.496 zaraženo.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Strašne scene iz grčkih krematorijuma i sa sahrana preminulih: Pogrebnici u strahu od korona virusa

(M. Lj)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA