Albanija ponovo na nogama: Novi protest u Tirani zbog rušenja Nacionalnog teatra

Drugi protest u Tirani zbog rušenja Nacionalnog teatra

  • 0
Narodno pozorište Tirana Albanija rušenje Foto: Tanjug/AP

Alijansa za zaštitu Nacionalnog teatra Albanije koju podržava ujedinjena albanska opozicija večeras će održati drugi protest u Tirani nakon rušenja teatra, prenosi portal a1on.

Nakon dana „pauze“ zbog poštovanja muslimanskih vernika koji su sinoć obeležavali noć Kadra, albanski građani koji su se usprotivili rušenju teatra ponovo će se večeras okupiti ispred zgrade albanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zbog učešće na protestima, koji je u uslovima pandemije virusa Covid-19 zabranjeni, krivične prijave prošlog ponedeljka podnete su protiv troje opozicionih lidera Ljuljzima Baše, Monike Kruemadi i Fatmira Mediua.

U međuvremenu, kako prenose mediji, albanski premijer Edi Rama rekao je da je rušenje teatra zakonito, te da su neosnovane optužbe za upotrebu sile na protestu prošlog ponedeljka.

Prošlog ponedeljak u Tirani je održan protest koji je organizovala Alijansa za odbranu Nacionalnog teatra.

Tada je reagovao i albanski predsednik Ilir Meta koji je na fejsbuku napisao da prihvata sprovođenje međunarodne istrage o rušenju zgrade nacionalnog teatra.

- Snažno podržavam međunarodnu istragu za neustavno, nezakonsko i antievropsko uništavanje Nacionalnog teatra - napisao je Meta.

Video: Protesti u Albaniji zbog rušenja Narodnog pozorišta, uhapšena i supruga predsednika

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA