• 59

Prizori koji lede krv u žilama: Sveže pečene slepe miševe i iznutrice pitona prodaju kao pljeskavice

Na pijaci Tomohon možete pronaći sve, od mesa šišmiša, do prepečenog psa

  • 59
Kina, prodaja pijaca zivotinja, zivotinjska

Foto: Ronny Adolof Buol / AFP / Profimedia

Dve njuške obezglavljenih svinja gledaju sa police, na drugoj leži pseći torzo... Malo dalje, uredno su poređana tela slepih miševa u krvi koja se cedi iz njih... Sveže su nagoreli, kao da ih je neko bakljom spržio. Iz njihovih malenih usta vire oštri zubi poput šiljaka, a iza njih se nalaze njihova sveže ispečena krila.

Ne, ovo nije horor film. Ovako zaista izgleda kada uđete na pijacu Tomohon, koja se nalazi u Indoneziji. Za jednom od tezgi, gospodin Igol dočekuje svoje mušterije.

Polutke, glave, krvave plećke. Sve to leži na pultu obloženom pločicama ispred njega, a ista slika vidi se gde god se okreneš, prenosi Sky News.

Video: Još jedan užas sa kineske pijace: Žene guraju ruke u prikolicu punu žaba

Do nedavno, slepi miševi su bili glavna poslastica ovde, ali je korona virus značajno uticao na prodaju.

- Zbog korone, posao mi je propao. Sada prodam tek pet šest kila šišmiša, nekada je to bilo i po 50 kilograma - žali se gospodin Igol.

Zbog drastičnog pada prihoda morao je da se "preorijentiše na svinjetinu". Ista je situacija na pijaci Langovan.

- Prodavanje mesa slepog miša ide sada teško jer su ljudi uplašeni. Čuli su da korona virus od njih potiče, pa neće da kupuju - žali se vlasnica jedne tezge.

Kraj nje stoji gomilica krvavih leševa slepog miša.

- Nekada sam prodavala između 100 i 200 kilograma dnevno, sada jedva prodam 25. Nosim ih kući, šta ću - kaže vlasnica.

Zaraza iz Vuhana ih upropastila

Otkako su počele da kruže priče da je korona virus potekao sa mokre pijace u Vuhanu, prodavci mesa divljih životinja su u agoniji. Prodaja im je značajno opala, a o egzotičnim specijalitetima gotovo da niko više ni ne pomišlja. Nisu na udaru samo slepi miševi, već i pangolini, životinje za koje se veruje da su srednji domaćini - prenosioci.

I dok dalje traje istraga o tome odakle je zaista potekao korona virus i koja ga je životinja tačno prenela na ljude, SZO upozorava da je virus sigurno zoonotskog porekla, tačnije, da je sa životinje prešao sa čoveka.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da čak 75 odsto virusa prelazi na ljude sa čoveka, a čak 60 odsto virusa koji su pronađeni u čoveku su zoonotskog porekla.

Nažalost, svet već zna koliko ove bolesti mogu biti fatalne. SARS i ebola su samo dva virusa ubica koji su ušli u ljude preko životinje. Kuga je u 14. veku ubila milione ljudi, a i besnilo može biti smrtonosno, ukoliko se na vreme ne uoče simptomi.

Neki kažu da je bolesti poput korona virusa najlakše dobiti na nekoj od mokrih pijaca, mesta gde meso, riba, vože, povrće i divlje životinje se prodaju na tezgama. Drugi pak kažu da su mnogo veći problem trgovci divljim životinjama.

Šta god da je istina, jedno je sigurno, mokre pijace moraju drastično da menjaju svoje poslovanje, ukoliko ne želimo da nam se ovakva pandemija ponovo dogodi.

Video: Šta sve možeš u Vuhanu kad si gladan: Dajte dve žabe, kornjaču i zmiju!

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljka

    Mene kineska kuhinja nikada videti nece, vala niti ja nju niti ona mene.

  • Dnevna doza...

    Dajte jedno mesano i pekarski krompir... Ogladneo sam od ove vesti. Pojeo bih i toma i dzerija.

  • aaaaaa

    Možda kinezi hoće da postanu betmen😂

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima