≫ 

Sobar u Beloj kući umro od korona virusa: Radio je više od 50 godina i služio 11 predsednika

Njegova višedecenijska služba u Beloj kući bila je predmet i mnogih istorijskih studija o Afroamerikancima u politici

  • 0
Wilson Roosevelt Jerman Foto: Tina Hager/George W. Bush Presidential Library and Museum

Vilson Ruzvelt Džerman, koji je u Beloj kući služio više od 50 godina pod 11 predsednika, umro je od korona virusa u 92. godini, javio je danas londonski Bi-Bi-Si.

Počeo je 1957, u vreme predsednika Dvajta Ajzenhauera, kao čistac, da bi ga nekoliko godina kasnije prva dama Džeki Kenedi unapredila u sobara. Njegova fotografija objavljena je u memoarskoj knjizi Mišel Obame "Becoming".

Njegova višedecenijska služba u Beloj kući bila je predmet i mnogih istorijskih studija o Afroamerikancima u politici.

Autorka knjige od "Robovske kolibe do Bele kuće" Korita Mičel sa Državnog univerziteta Ohaja izjavila je da je Džerman kao i mnogi Afroamerikanci njegove generacije s dostojanstvom obavljao jedan od retkih poslova koji mu je u to doba bio dostupan.

Izrazila je uverenje da mu je satisfakciju sigurno pružila činjenica da je karijeru završio u vreme predsednikovanja jednog Afroafroamerikanca, Baraka Obame.

- To je morao osećati kao pobedu - kaže Korita Mičel.

Povodom Džeraldove smrti na Tviteru se oglasila i Hilari Klinton.

- Bil i ja smo bili tužni kada smo čuli da je Vilson Ruzvelt Džerman preminuo u 91. godini od kovida-19. Džerman je služio kao batler u Beloj kući tokom 11 predsedništva i učinio da se generacije prve porodice osećaju kao kod kuće, uključujući i našu. Naše najtoplije saučešće njegovim najmilijima - napisala je Hilari Klinton.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA