• 0

Zbog korone prave zalihe: Kupovina kanabisa u Ontariju putem interneta skočila za 600%

Broj dnevnih onlajn porudžbina kretao se oko 2.500 u prvoj polovini februara, a naglo se utrostručio na 6.042, 16. marta

  • 0
Marihuana, kanabis

Foto: Pixabay

Na najvećem tržištu kanabisa u Kanadi, gde je legalizovana upotreba marihuane u medicinske kao i u rekreativne svrhe, onlajn kupovina je povećana za 600 odsto od početka marta, jer potrošači stvaraju zalihe, izvestio je BNN Blumberg.

Podatke o prodaji za period kada se Kovid-19 proširio po celoj zemlji, dala je prodavnica kanabisa u Ontariju (OCS) .

Iako je možda prerano procenjivati uticaj Kovid-19 na legalnu prodaju kanabisa u dugoročnom periodu, podaci OCS pružaju tačnu sliku o tome koliko ljudi koriste kanabis tokom pandemije.

Broj dnevnih onlajn porudžbina kretao se oko 2.500 u prvoj polovini februara, a naglo se utrostručio na 6.042, 16. marta, istog dana kada je premijer Džastin Trudo najavio da će Kanada ograničiti kretanje preko američke granice.

Posle toga, broj dnevnih porudžbina kretao se oko 5.000 do 3. aprila, kada je broj porudžbina dostigao maksimum od 13.691 - istog dana kada je Ontario proglasio da prodavnice kanabisa ne spadaju u kategoriju neophodnih servisa. Otprilike dve nedelje kasnije, dnevna prodaja je ostala na nivou od oko 9.000, što je skoro pet puta više od broja narudžbina pre pandemije. Prema podacima, više od trećine svih porudžbina klasifikovano je kao novi OCS kupci.

Svi ovi podaci podržavaju rane hipoteze da je kanabis nešto čega se potrošači nisu spremni odreći.

Kanabis

Foto: Pixabay

Kako izveštava 420 INTEL, zvanični portal i izvor vesti vezanih za industriju kanabisa, Ontario je u prošloj godini prodao više od 35 tona legalnog kanabisa, prema saopstenju provincijske korporacije Crown, zaduzene za onlajn prodaju i distribuciju.

Prodavnica kanabisa u Ontariju (OCS) objavila je svoj početni izveštaj u kome je detaljno opisano kako je prva puna fiskalna godina prodaje zakljucena u ponedeljak, pokazujući tačno koje se vrste i proizvodi dobro prodaju u najnaseljenijoj provinciji u Kanadi i kako je legalna prodaja pomogla da se smanji značajan deo prodaje sa nelegalnog tržišta.

Prodat kanabis u vrednosti od 385 miliona dolara

 

OCS je u svom izveštaju naveo da je njegova internet prodavnica prodala oko 7,2 tone legalne marihuane, dok su 53 prodavnice sa licencama u provinciji prodale 27,9 tona kanabisa od aprila 2019. do kraja marta 2020. Prema proračunima OCS-a, u ovom periodu prodato je kanabisa u vrednosti od 385 miliona dolara.

Korišćenje marihuane u medicinske svrhe legalno je u Kanadi još od 2001. godine, dok je u oktobru 2018. godine, Kanada postala druga zemlja koja je legalizovala posedovanje i upotrebu kanabisa u rekreatvine svrhe.

Prema zakonu, konzumacija marihuane u Kanadi dozvoljena je samo punoletnim osobama, pa su određene stroge kazne za one koji prodaju kanabis maloletnicima.

Kanađani marihuanu mogu da naruče i putem sajtova i da je dobiju poštom na kućnu adresu, a na javnim mestima mogu kod sebe da poseduju do 30 grama marihuane.

Kupovina marihuane nije dozvoljena licima mlađim od 19 godina.

Video: Granična policija na Batrovcima zaplenila 171 kilogram marihuane

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok