≫ 

Zašto je bila bitna kancelarija za vezu koju je Kim digao u vazduh? Nije trajala ni 2 godine

Sastanci u kancelariji nisu održavani od februara prošle godine

  • 1
Kancelarija za vezu Južna Koreja Severna Koreja

Foto: Tanjug/AP

Kancelarija za vezu Severne i Južne Koreje u pograničnom gradu Kesong, koju je Severna Koreja danas digla u vazduh, bila je jedan od najopipljivijih simbola prekograničnog približavanja, koji je služio kao kanal za neprekidnu komunikaciju između dve Koreje, ocenjuje agencija Jonhap.

Kancelarija je otvorena u septembru 2018. godine, sa ciljem da pomogne bolju komunikaciju između dve države, a nakon dogovora koji je u aprilu te godine postignut na sastanku predsednika Južne Koreje Mun Džae Ina i lidera Severne Koreje Kim Džong Una.

Iako su se dve strane dogovorile da sedmično budu održavani sastanci, na kojima bi učestvovao po jedan predstavnik, sastanci nisu održavani od februara prošle godine, kad su se odnosi između dve Koreje ohladili, nakon što je samit severnokorejskog lidera i predsednika SAD Donalda Trampa završen bez dogovora.

Od kraja januara ove godine kancelarija za vezu privremeno je bila zatvorena zbog mera uvedenih usled pandemije korona virusa i oficiri za vezu Južne Koreje koji su bili stacionirani u njoj vratili su se kući.

Od tada su oficiri za vezu komunicirali putem telefonskih i faks linija uspostavljenih između Seula i Pjongjanga sve do početka juna, kada je Sever prestao da prima pozive, zapretivši da će prekinuti sve prekogranične linije komunikacije.

Pjongjang je saopštio da je preduzeo te mere zato što Seul nije zaustavio slanje propagandnih letaka na Sever.

Zvanična severnokorejska novinska akencija KCNA javila je danas da je uništenje kancelarije odgovor, kako je navedeno, "ološu" koji treba "skupo da plati za svoje zločine", što se očigledno odnosi na aktiviste koji iz Južne Koreje šalju propagandne letke na Sever.

Do rušenja kancelarije je došlo tri dana nakon što je sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una upozorila da će Severna Koreja srušiti "beskorisnu" kancelariju za komunikacije.

Prethodno je Pjongjang prekinuo svaku vrstu komunikaciju sa Seulom, uključujući i "vruću liniju za vezu lidera dve nacije", kao i vojne kanale komunikacije.

Severna Koreja upozorila je ranije danas da je spremna da pošalje vojsku u demilitarizovanu zonu koja razdvaja dve Koreje.

Video: “Platićete, ološi”: Prvi snimci kancelarije za vezu koju je Kim Džong Un digao u vazduh

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salamander

    16. jun 2020 | 14:22

    Ne treba im kancelarija nema sta vise da pregovaraju sa nato repom samo mogu da ih pregaze

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA