≫ 

Trenutak stravične eksplozije na granici: Neviđeni snimak dizanja u vazduh kancelarije za vezu

Kancelarija je u vreme eksplozije bila prazna

  • 0

Kancelarija za vezu između Severne i Južne Koreje dignuta je u vazduh u utorak, usled sve većih tenzija između Pjongjanga i Seula.

Severnokorejski državni mediji emitovali su snimke rušenja u sredu.

Rušenje prazne zgrade uglavnom se smatra simboličnim u pogoršavanju odnosa između Severne i Južne Koreje.

Naime, kancelarija, koja je otvorena 2018. godine, u vreme uništenja bila je prazna.

Mesto je bilo napušteno nakon pogoršanja odnosa između dve zemlje.

Rušenje je usledilo ubrzo nakon što je Severna Koreja zapretila da će poslati svoje trupe u demilitarizovanu zonu između dve zemlje.

Zategnuti odnosi između severa i juga

Kada je došlo do sastanka lidera Severne i Južne Koreje Kim Džong Una i Mun Džae Ina 2018. godine, svet je odahnuo, misleći da je najzad došao kraj konfliktu koji je trajao godinama.

Potpisani su razni sporazumi, a u septembru 2018. godine otvorena je i kancelarija za vezu, sa ciljem da pomogne bolju komunikaciju između dve države.

Iako su se dve strane dogovorile da sedmično budu održavani sastanci, na kojima bi učestvovao po jedan predstavnik, sastanci nisu održavani od februara prošle godine.

Nakon što nije postignut sporazum o demilitarizaciji na samitu Kima i američkog predsednika Donalda Trampa, odnosi su zahladneli, a tenzije se povećale.

Od kraja januara ove godine kancelarija za vezu privremeno je bila zatvorena zbog mera uvedenih usled pandemije korona virusa i oficiri za vezu Južne Koreje koji su bili stacionirani u njoj vratili su se kući.

Od tada su oficiri za vezu komunicirali putem telefonskih i faks linija uspostavljenih između Seula i Pjongjanga sve do početka juna, kada je Sever prestao da prima pozive, zapretivši da će prekinuti sve prekogranične linije komunikacije.

Pjongjang je saopštio da je preduzeo te mere zato što Seul nije zaustavio slanje propagandnih letaka na Sever, nakon čega je usledilo dizanje kancelarije u vazduh.

Severna Koreja je upozorila i da je spremna da pošalje vojsku u demilitarizovanu zonu koja razdvaja dve Koreje.

Tokom vikenda, Kim Jo Džong, sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una rekla je da je naredila vojsci da bude spremna na takav korak.

Kim Džong Un sestra Kim Jo Džong Foto: Tanjug/AP

- Spremni smo da zauzmemo položaje i pretvorimo liniju fronta u tvrđavu uz visoku vojnu budnost - saopštila je vojska, navodi Bi-Bi-Si.

Severna i Južna Koreja razdvojene su takozvanom demilitariziranom zonom duž granice nakon rata u Koreji 50-ih godina prošlog veka.

Video: “Platićete, ološi”: Prvi snimci kancelarije za vezu koju je Kim Džong Un digao u vazduh

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA