≫ 

U sukobu indijskih i kineskih vojnika nastradalo 63 ljudi, a ni metak nije ispaljen. Kako?

Dve zemlje su ratovale jednom do sada i to 1962. godine, kada je Indija pretpela težak poraz

  • 3
Indija, Indijska vojska Foto: Printscreen/Youtube/VOA News

Kina i Indija međusobno se optužuju za obračun u oblasti Himalaja. Kako je saopštilo ministarstvo odbrane Indije, najmanje 20 indijskih vojnika poginulo je u okršaju.

U međuvremenu je Kina objavila da je 43 njenih vojnika zadobilo povrede, ali nije obelodanila da li među njima ima i mrtvih.

Sukob dve nuklearne sile u oblasti Ladah privukao je veliku pažnju svetskih medija, posebno zbog informacije da je bilo ovoliko poginulih i povređenih, a da nije ispaljen nijedan metak. Kako navode svetski mediji, vojnici su se tukli motkama sa ekserima, šipkama, odguravani su sa litica, a neki su ostavljeni na milost jako niskih temperatura na Himalajima.

Britanski mediji navode da su kineske trupe navodno sakatile dodatno indijske vojnike koje su prethodno ubili.

Ovo je bio prvi okršaj sa smrtonosnim ishodima u toj objasti za 45 godina, a Indija je optužila Kinu da je pokušala “jednostrano da promeni status kvo”. Peking je, sa druge strane, optužio indijske vojnike da su napali kineske snage. Posle razmene optužbi, dve armije su održale sastanak kako bi spustile tenzije posle prvog konflitka sa smrtnim ishodom još od 1975. godine.

Linija stvarne kontrole koja razdvaja dve zemlje je loše demarkirana. Zbog prisustva reka, jezera i snežnih vrhova ta linija može da se pomera, a ta loše postavljena granica razdvaje dve velike armije. Poslednjih nedelja zabeležene su povećane tenzije u tom regionu.

Indija je optužila Kinu da je poslala na hiljade trupa u oblast Ladahm i tvrdi da je Peking okupirao 38.000 kvadratnih kilometara njene teritorije. U poslednjih 30 godina organizovano je nekoliko rundi pregovora kako bi se rešilo razgraničenje u spornoj oblasti, ali još nije rešena situacija.

Dve zemlje su ratovale jednom do sada i to 1962. godine, kada je Indija pretpela težak poraz.

Video: Policajac sa korona virusom na glavi plaši građane po ulici

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    19. jun 2020 | 12:18

    Никад нисам био тамо али знам шта је истина. Довољно је наводе британских медија тумачити као лаж и ето истине!

  • Toni

    19. jun 2020 | 11:14

    Znaci radile su strele I kamenice ako se nije sa oruzjem pucalo

  • Србин

    19. jun 2020 | 12:09

    Ово је бре било кафанско песничење, а не војни обрачун. Ко у "Три Карте за Холивуд" када су се помакљали комунисти са капиталистима на сеоском шору.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA